Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn på Stockholms slott 2016. Bild: Christine Olsson
Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn på Stockholms slott 2016. Bild: Christine Olsson

Ari Behn död – sörjs av kungar och kollegor

Den norske författaren Ari Behn hyllas och sörjs efter beskedet om hans hastiga bortgång. Både det norska och svenska kungahuset har beklagat författarens död.

Under juldagskvällen kom beskedet att den norske författaren Ari Behn avlidit avlidit, 47 år gammal

– Det är med stor sorg i hjärtat som vi, de allra närmaste anhöriga till Ari Behn, idag måste meddela att han tagit sitt eget liv. Vi ber om respekt för vårt privatliv den kommande tiden, säger familjen genom Ari Behns manager Geir Håkonsund.

Nu sörjs han av vänner, kollegor, och av den svenska kungafamiljen.

“Det är med stor sorg vi mottagit beskedet om Ari Behns bortgång. Vi kommer minnas Ari som den varma, hjärtliga och spirituella människa han var. Det var en förmån att få lära känna Ari. Våra tankar går till hans döttrar och familj”, säger kronprinsessan Victoria och prins Daniel i ett uttalande till Aftonbladet.

Mikael Persbrandt hade en utställning ihop med Ari Behn så sent som i höstas. Bild: Claudio Bresciani/TT
Mikael Persbrandt hade en utställning ihop med Ari Behn så sent som i höstas. Bild: Claudio Bresciani/TT

Persbrandt: "Jag ber för dig"

Kung Carl Gustaf XVI kommenterar också beskedet om författarens död.

”Under många år kände vi honom som en del av den norska kungafamiljen, som står oss nära”, säger han i ett uttalande, enligt Aftonbladet.

Även det norska kungahuset har beklagat Ari Behns bortgång.

Behn var också konstnär och hade en utställning tillsammans med den svenska skådespelaren Mikael Persbrandt i höstas.

"Du bar ett ljus inom dig, en urgammal glöd, en sällsynt värme, nu har jag förstått att mörkret tog dig, det gör mig så ont. Jag ber för dig, jag ber för dina barn och din familj. Frid vare med dig broder," skriver Mikael Persbrandt på Instagram.

Även programledaren Fredrik Skavlan hyllar Ari Behn.

”Ari var den varmaste och vänligaste, en som fick var och en att känna sig som den enda”, skriver han på Twitter.

"Bad boy"

Ari Behn debuterade 1999 med novellsamlingen "Trist som fan" som fick bra recensioner av norska kritiker. Han blev en välkänd person i Norges nöjesliv och efter att han hade blivit tillsammans med Märtha Louise blev han rikskänd och fick ett rykte om sig som en "bad boy". Han gjorde flera gånger utspel i media som inte uppskattades av kungafamiljen.

Han och Märtha Louise skrev boken "Från hjärta till hjärta" tillsammans 2002. Året därpå kom första romanen, "Bakgård", som dock fick ett mer ljummet mottagande än debutboken.

Ari Behn gifte sig med norska prinsessan Märtha Louise 2002 och fick tre döttrar tillsammans. Paret skilde sig 2016.

Så sent som i fjol försökte Ari Behn stoppa en norsk dokumentär som skildrade hans första år efter skilsmässan från Märtha Louise. Serien hette "Ari och halva kungariket" och visades även i Sverige, trots att Behn tog hjälp av en jurist för att hindra den från att visas.

Ari Behn blev 47 år.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Om du eller någon du känner mår dåligt är det bra att ha någon att prata med. Det finns flera hjälplinjer och stödsajter som man kan vända sig till för att få hjälp och råd.

Mår du själv dåligt? Eller är du orolig för en vän eller anhörig som mår dåligt? Det är viktigt att aldrig lämna en person som mår dåligt ensam. Om läget är akut ska man alltid ringa 112 eller vända sig till närmsta psykiatriska akutmottagning.

Men det finns även flera hjälplinjer och stödsajter som man vända sig till om man själv eller någon man känner mår dåligt.

Här följer några av de alternativ som finns:

HJÄLPLINJEN

Hjälplinjen kan ge tillfälligt stöd samt råd om mer långsiktig hjälp. De finns att nå på telefonnummer 0771-22 00 60 alla dagar mellan klockan 13 – 22. Du hittar dem även på www.hjalplinjen.se.

MIND, SJÄLVMORDSLINJEN

Självmordslinjen har öppet varje dag mellan klockan 06 och 24. Där kan du prata med någon av Minds volontärer för att få stöd. De finns på telefonnummer 90101 men de har även en chatt på https://chat.mind.se/ som har öppet samma tider.

MIND, FÖRÄLDRATELEFONEN

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. Telefonlinjen 020-85 20 00 har öppet på vardagar mellan klockan 10 -15. Mer information finns på www.mind.se

JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA

Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla att ringa. De finns för att bland annat ge stöd, visa förståelse och dela känslor med människor som inte har någon annan att vända sig till. De finns att nå på 08-702 16 80 alla dagar mellan 21 – 06 och på www.jourhavande-medmanniska.se.

BRIS, BARNENS TELEFON

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar på eller om du behöver hjälp eller stöd med något. Numret är 116 111 och är öppet alla dagar mellan 14-21. Det är gratis och du får vara anonym.

SPES

Anhöriga till människor som tagit sitt liv kan vända sig till SPES för stöd och hjälp. Numret är 08 – 34 58 73 och de har öppet alla dagar mellan klockan 19.00 – 22.00. Mer information finns på www.spes.se.

1177 VÅRDGUIDEN

Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se.

KYRKANS JOURTJÄNST

Telefonjouren som nås på 031-800 650 är öppen vardagar mellan 13-21 och lördag-söndag mellan 16-21. Den Göteborgsbaserade linjen är bemannad av volontärer och är öppen för alla. De driver även webbtjänsten SOS-brevlådan som nås på https://sos.svenskakyrkan.se/.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.