Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild.

Argentinsk domare begär saudisk information

En argentinsk domare har bett utrikesdepartementet att begära ut information från Turkiet och Jemen. Detta sedan människorättsorganisationen Human Rights Watch har ingett ett klagomål mot den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som befinner sig i landet.

Den federala domaren Ariel Lijos stab bekräftar att han undersöker Human Right Watchs (HRW) begäran. HRW vill att Argentina ska undersöka anklagelser om misstänkta krigsförbrytelser i Jemen och kronprins Mohammed bin Salmans eventuella inblandning i mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, som dödades i samband med ett besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet.

Ber ICC om hjälp

Domaren har också bett om hjälp från den internationella brottsmålsdomstolen ICC.

Beskedet kom bara timmar efter det att Mohammed bin Salman landat i Argentina för att delta i G20-mötet.

HRW har bett att Argentina använder sig av de lagar om krigsbrott som finns i landets konstitution för att utreda de misstänkta brotten – bland annat eventuella brott mot mänskligheten i Jemen, där Saudiarabien leder en militärallians mot de Iranstödda Huthirebellerna.

Svält och död

Sedan den saudiskledda militäralliansen började flygbomba Huthirebellerna i mars 2015 beräknas över 10 000 människor ha dödats, många av dem civila. Och enligt Rädda Barnen kan omkring 85 000 barn under fem år ha svultit ihjäl sedan kriget trappades upp 2015.

Vad gäller den regimkritiske journalisten Khashoggi har Saudiarabien hävdat att kronprinsen, som är kungadömets de facto ledare, inte har haft någon kännedom om mordet. Men landet har medgett att mordet planerats och genomförts av saudiska medborgare med höga positioner.

Enligt den argentinska domarens talesperson granskas HRW:s klagomål, men inget beslut har ännu tagits om att utreda de misstänkta brotten.