Huthi-krigare i Jemens huvudstad Sanaa på måndagen.
Huthi-krigare i Jemens huvudstad Sanaa på måndagen.

Arabförbundet: Huthi är terrorister

"De som anfaller" Jemen kommer att ångra sig, säger Irans president sedan en av krigets viktigaste aktörer – Ali Abdullah Saleh – dödats. Arabförbundet beskriver Huthi-milisens framfart som "en mardröm".

ANNONS
|

- Jemens folk kommer att få de som anfaller deras land att ångra sig.

Det är första kommentaren från president Hassan Rohani i Teheran efter den dramatiska utvecklingen i måndags. Jemens expresident Saleh dödades då av Huthi-milis, sedd som allierad med Iran, när han försökte fly till Saudiarabien.

Saudiskt flyg intensifierade sina bombräder över Jemen redan i förra veckan, då splittring syntes i den sköra alliansen mellan Saleh och Huthi. Bombningarna fortsätter, och i kombination med uppblossande strider bland annat i huvudstaden Sanaa har de enligt Internationella rödakors-kommittén (ICRC) kostat över 200 liv. FN räknade till 25 flygangrepp mot Sanaa under natten mot tisdagen, men sedan blev det lugnare.

ANNONS

Jagade i kapp

Huthi-rörelsen är en terrororganisation, förklarar Arabförbundet i en kommuniké från Kairo, enligt den statliga egyptiska nyhetsbyrån Mena.

"Alla tänkbara åtgärder måste vidtas för att befria Jemens folk från denna mardröm", heter det, uppenbarligen syftande på Huthi-milisen.

Salehs fall verkar ha utlösts av att han nyligen öppnade för samtal med Saudiarabien, grannlandet som leder den militärallians som med flygbombningar försöker få huthierna på reträtt i Jemen. Huthi-milisen, som tros åtnjuta stöd från Iran, bröt då med Saleh, och jagade i kapp honom när han i måndags körde mot Saudiarabien.

Hans son, militären Ahmed Ali, skriver i ett uttalande att han ska "konfrontera fiender till fosterlandet och mänskligheten", och uttalar motstånd mot de som vill "förödmjuka Jemen och jemeniter" och sudda ut landets identitet.

Enligt Salehs parti har också befälhavaren Tareq Mohammed Abdullah Saleh, syskonbarn till Ali Abdullah Saleh, dödats i strider med rebellerna.

Största hotet

Som iranska makthavare beskriver det är kriget i Jemen Saudiarabiens fel. De ser det saudiska kungahuset som underlydande till USA och Israel.

- En del islamiska länder har skamlöst avslöjat sina nära relationer med sionistregimen (Israel), säger Rohani.

ANNONS

Och Israel och Saudiarabien har det gemensamt att de på senare tid beskrivit Iran som det största hotet mot lugn och stabilitet i Mellanöstern.

Regimen i Teheran förnekar direkt stöd till Jemens Huthi-minoritet, som liksom Iran tillhör shiaislam. Saudiarabien och många andra länder i området domineras av sunniislam.

TT-AFP

Fakta: Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.

Växande protester mot regimen i samband med "Arabiska våren" ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande huvudstäder, Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.

De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer den Aden-baserade presidenten Abd Rabu Mansur Hadi.

Styrkor lojala med den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh har slagits vid rebellernas sida. Men sedan Saleh öppnat för förhandlingar med Saudiarabien dödades han av Huthirebeller den 4 december.

Källa: AFP

ANNONS