Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under onsdagen inträffade en jordbävning i södra Mexiko med en magnitud på 7,0. Bild: Bernardino Hernandez
Under onsdagen inträffade en jordbävning i södra Mexiko med en magnitud på 7,0. Bild: Bernardino Hernandez

Apokalyps-skräck efter jordbävning i Mexiko

Under onsdagen inträffade en jordbävning i södra Mexiko med en magnitud på 7,0. Skalvet kändes ända till huvudstaden Mexiko City och ett dödsfall har bekräftats efter jordbävningen. Trots få allvarliga skador inföll sig en rädsla hos befolkningen och apokalyps-stämningen blev extra tydlig när underliga blåa ljus började uppenbara sig på himmelen.

Invånare i staden Acapulco i södra Mexiko har delat mängder med filmer på sociala medier där blåa ljus ses lysa upp himmelen efter jordbävningen under onsdagen, skriver USA:s nationella public service-kanal NPR.

Snart började hashtaggen Apocalipsis, spanska för apokalyps, användas i samband med att folk delade filmer på de märkliga ljusskenen.

Tidigare känt fenomen

Fenomenet med de blå ljusskenen kallas för jordbävningsljus och är ett tidigare känt fenomen och inte ett tecken på jordens undergång, uppger fysikern Troy Shinbrot för NPR.

– Om det vore det [var ett tecken på jordens undergång, reds.anm], skulle apokalypsen inträffat för tusentals år sedan när fenomenet först upptäcktes, säger Troy Shinbrot till NPR.

Vissa forskare tror att ljusfenomenet uppkommer på grund av friktion mellan sten nära jordens skorpa som sedan släpper ut energi i atmosfären, men det råder dock osämja bland forskarvärlden kring den exakta orsaken till att ljusskenen uppstår, skriver NPR.

LÄS MER: Dödligt skalv nära Acapulco

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.