Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En minnesceremoni i en synagoga i Budapest, Ungern. Arkivbild.
En minnesceremoni i en synagoga i Budapest, Ungern. Arkivbild. Bild: Tibor Illyes/AP/TT

Antisemitiska fördomar frodas i Östeuropa

Mer än varannan grek tror att det finns "ett hemligt judiskt nätverk" som påverkar politiken i världen. Fyra av tio i Ungern är inne på samma linje.
Antisemitiska fördomar är vanligast i EU:s östra medlemsstater och i Grekland, visar en ny studie.

Studien har genomförts av Ipsos på uppdrag av Action and Protection League (APL), som övervakar antisemitismen i Europa.

Studien presenterades under tisdagen på en årlig Europakonferens i Bryssel som Europeiska judiska samfundet (EJA) står bakom.

Enligt studien svarar 58 procent i Grekland, 39 i Ungern och 34 i Slovakien att de tror på "ett hemligt judiskt nätverk som påverkar politik och ekonomi i världen".

Över en tredjedel av de tillfrågade i Grekland och Polen, samt nästan en tredjedel i Ungern, tror att "judar aldrig kommer att integreras fullt ut i samhället".

Negativ inställning

En av tre svarande i Grekland och en av fyra i Polen och Ungern säger att de har en negativ inställning till judar. I Tyskland uttryckte 11 procent negativ inställning, i Frankrike 8 procent, i Storbritannien 3 och i Nederländerna 2 procent.

Endast ett par procent i Sverige – som också ingår i undersökningen – håller med om de antisemitiska uttalanden som intervjupersonerna har att ta ställning till, rapporterar nyhetssajten JTA (Jewish Telegraphic Agency).

Omkring en fjärdedel av samtliga svarande håller med om påståendet att "Israels politik får dem att förstå varför vissa människor hatar judar".

Nästan 16 000 personer i 16 olika EU-länder har deltagit i studien.

Inget samband med attacker

Det går dock inte att se ett samband mellan antisemitiska attacker och en hög nivå av uttalad antisemitism, påpekar Slomó Köves, grundare av organisationen APL.

– Det är en komplex rapport som kräver en nyanserad inställning, säger han till JTA.

I länder som ligger högt i rapporten vad gäller uttryckt antisemitism såsom Polen, Ungern och Grekland, är antalet antisemitiska attacker sällsynta. I Tyskland däremot har rekordantalet 2 351 incidenter rapporterats i fjol. Samma trend kunde ses i Frankrike och i Storbritannien 2019.

EJA ser resultatet av studien som oroande.

"Det finns mycket mer att göra på en kontinental, politisk nivå", säger ordförande Menachem Margolin i ett uttalande.