Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Antisemitiska dåd har blivit vardag i USA

Den amerikanska flaggan vajar på halv stång på Vita husets tak. Donald Trump kallar massmordet i synagogan för ett brott mot mänskligheten. Det är den värsta attacken mot judar i USA:s historia.

Men Jonathan Greenblatt – som leder organisationen mot kränkningar Anti-Defamation Act – är inte förvånad över våldsdådet. Brott med antisemitiska förtecken har ökat kraftigt sedan 2016. New Yorks guvernör Andrew Cuomo nämnde också det när bombpaketen skakade USA förra veckan. 1 986 allvarliga fall av antisemitism registrerades 2017 och antalet ökar 2018.

Det var en vanlig tidig sabbatslördag i synagogan Tree of Life i Pittsburgh när gärningsmannen Robert Bowers skrek antisemitiska slagord och rusade in med ett halvautomatisk vapen och tre pistoler och började skjuta urskillningslöst. Elva människor i åldrarna 55 till 96 år dödades. En erfaren polis från FBI, som kom till platsen sedan Bowers gripits, hade svårt att hålla tårarna tillbaka när han berättade vad han sett i synagogan.

Det finns ingen anledning att betvivla att Donald Trumps fördömande ord efter massmordet i synagogan är äkta. Hans svärson Jared Kuschner är jude och hans dotter Ivanka konverterade till judendomen vid giftermålet, hans barnbarn uppfostras i den judiska tron.

Hat, hot och ilska är vardag

Men kritikerna minns att Trump för ett år sedan sade att båda sidor fick bära ansvar för sammandrabbningen i Charlottesville där vit maktrörelsen, med nazister och antisemtiska inslag, mobiliserade med utgångspunkten att försvara statyer som hyllar sydstatsgeneraler från inbördeskriget.

Trumps språkbruk har också varit stötande när han på valmöten givit sig på miljardären George Soros där det outtalade är det omfattande näthatet om att Soros leder en internationell judisk konspiration. Soros är född i Ungern men lyckades fly med sin familj undan nazisterna 1944. Han har donerat stora summor pengar till demokraterna och stöttat demokratiprojekt jorden runt. Soros fick för en dryg vecka sedan samma typ av brevbomb till sin hemadress som de som stoppades till de tidigare presidenterna Barack Obama och Bill Clinton och ytterligare tolv väl utvalda demokratiska politiker och donatorer. Gärningsmannen har också här gripits.

Hat, hot och ilska är en del av det amerikanska samhället. Samma vecka som bombpaketen hittades och synagogan anfölls rusade en vit man in i en liten livsmedelsaffär i Kentucky och sköt ihjäl två svarta sedan han misslyckats med att komma in med sitt vapen i den svarta kyrkan intill som låst porten när gudstjänsten inletts.

Gemensamt för debatten efter våldsdåden är insikten om att ord betyder något. Trump valde att skylla på medierna för det hårda klimatet sedan hans eget språkbruk kritiserats då brevbomberna hittats till dem han brukar attackera. Han twittrade att bombgrejen, med citattecken kring bomb, stör valrörelsen för republikanerna.

Trump väckte anstöt

Efter det inledande starka fördömandet av massmordet i synagogan sade Trump att utgången kanske inte hade behövt bli så allvarlig om det funnits beväpnade vakter inne i templet. Det är samma argumentation som han använde vid skolskjutningen i Florida då han föreslog att lärare skulle kunna beväpna sig.

Det väcker stark kritik bland dem som vill se tuffare vapenlagar och som inte anser att det är rätt att skylla på offren för att de inte kunnat försvara sig.

– Att skuldbelägga offren och de överlevande är oförsvarligt, säger New Yorks borgmästare Bill de Blasio och får medhåll av företrädare för olika trosinriktningar.

Synagogor brukar vara öppna på lördagsmorgonen liksom kyrkor vid gudstjänsttid. Det är samhällsklimatet som i första hand måste förändras, omfattande bevakning blir resultatet av att klimatet förråats och att samhället inte lyckats med uppgiften att skydda människor av alla trosinriktningar.

Att Trump – efter flera inkännande uttalanden – på lördagskvällen valde att twittra kommentarer om en basebollmatch och kritisera ett av lagens manager medan människor över hela USA samlades i synagogor och kyrkor för att visa medkänsla väckte också anstöt.

Problemet, som även Republikanerna ser, är att den Trump som håller sig till ett skrivet tal är en helt annan än den Trump som utan manuskript eldar upp sina valmöten och twittrar fritt dygnet runt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.