Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Antikroppar från lamor kan hjälpa mot covidinfektioner

Ett belgiskt forskarteam tror att antikroppar från lamor kan neutralisera covid-19 samt dess varianter. Nu ska man börja testa på människor.
– Deras lilla storlek tillåter dem att nå mål, delar av viruset som är svåra att få tillgång till med konventionella antikroppar, säger gruppledaren Xavier Saelens till New York Post.

Idén om att antikroppar från djur kan hjälpa mänskliga sjukdomar och virus är inte ny och har forskats på tidigare, även under pandemin.

Nu hävdar ett belgiskt forskarteam att de gjort framsteg i frågan.

På det universitetsöverskridande centrumet för medicinsk bioteknologi i Gent, Belgien, har man upptäckt att antikroppar från en lama vid namn Winter lyckats neutralisera viruset – och dess varianter – i laboratoriemiljö.

Vad som främst skiljer lama-antikroppar från människans egna är dess storlek, vilket gör att de kan binda specifika delar av viruset bättre. De har även tidigare visat sig vara effektiva i forskning mot Sars- och Mers-coronavirus.

– Deras lilla storlek tillåter dem att nå mål, delar av viruset som är svåra att få tillgång till med konventionella antikroppar, säger gruppledaren Xavier Saelens till New York Post.

LÄS MER: Det skiljer katt- och hundmänniskor åt

Därför har man nu valt att inleda nästa fas – människotester.

Blod från de domesticerade lastdjuren ska nu användas i en klinisk studie med friska volontärer och sjuka patienter, och forskarteamet förväntar sig liknande positiva resultat.

Företaget bakom experimenten hoppas att en eventuell behandling i så fall ska kunna ersätta vaccinen. Kameldjurens antikroppar ska självmant kunna stärka immunsystemet hos människor.

Forskning på djur som tillverkar små antikroppar är inte ovanligt. Bland annat så har blod från både både hajar och kameler använts i jakten på botemedel mot olika sjukdomar och cancer.

LÄS MER: Forskare odlar fram havets nya frukter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.