Regeringen i Iran planerar att använda sig av ansiktsigenkänning i kollektivtrafiken för att säkerställa att kvinnor täcker sig enligt de nya hijab-föreskrifterna. Arkivbild.
Regeringen i Iran planerar att använda sig av ansiktsigenkänning i kollektivtrafiken för att säkerställa att kvinnor täcker sig enligt de nya hijab-föreskrifterna. Arkivbild. Bild: Ebrahim Noroozi

Ansiktsigenkänning ska se till att kvinnor täcker sig

Regeringen i Iran planerar att använda sig av ansiktsigenkänning i kollektivtrafiken för att säkerställa att kvinnor täcker sig enligt de nya hijab-föreskrifterna, vilket The Guardian rapporterar.

ANNONS
|

Den iranska regeringen planerar att använda sig av ansiktsigenkänning på offentliga platser för att se till att kvinnor täcker sig enligt de rådande lagarna i landet, uppger tjänstemän vid Irans högkvarter för ”att främja dygd och förhindra syndande”.

– Den iranska regeringen har länge lekt med tanken att använda ansiktsigenkänning för att identifiera personer som bryter mot lagen", säger Azadeh Akbari, forskare vid University of Twente i Nederländerna, till The Guardian.

– Regimen kombinerar våldsam och ”gammaldags” totalitär kontroll, som förklätts i form av ny teknik.

Regeringen samlar data som kan identifiera personer

Sedan 2015 har den iranska regeringen börjat fasa in biometriska identitetskort. Genom dem lagrar regeringen data såsom iris-skanningar, fingeravtryck och ansiktsbilder.

ANNONS

Forskaren Azadeh Akbari oroar sig nu för att informationen kommer att användas för att identifiera personer som bryter mot den obligatoriska klädkoden, både på gatorna och i cyberrymden.

– En stor del av den iranska befolkningen finns nu i denna nationella biometriska databank, eftersom många offentliga tjänster blir alltmer beroende av biometriska id:n, säger Akbari.

– Så regeringen har tillgång till alla ansikten, den vet var människor kommer ifrån och de kan lätt hitta dem. En person i en viral video kan identifieras på några sekunder.

Protester mot klädkoder de senaste åren

I Iran har det sedan 1979 varit obligatoriskt för kvinnor över nio års ålder att använda sig av sjal för att täcka håret. Men under de senaste decennierna har man sett återkommande protester mot landets klädkoder.

Den 15 augusti skrev Irans president, Ebrahim Raisi, på en ny lista med restriktioner för hur kvinnor får klä sig i landet, vilket möttes av en rad nya protester.

På sociala medier cirkulerade videor på kvinnor som filmade sig själva utan slöja. De iranska myndigheterna svarade i sin tur på protesterna genom att arrestera ett flertal av de som demonstrerat och tvingat dem att göra offentliga erkännanden eller ursäkter som senare sänts i media.

I augusti arresterades en 28-årig kvinna efter att en video cirkulerat på sociala medier där 28-åringen tillrättavisades av en annan passagerare för att hon inte täckte håret. 28-åringen tvingades av bussen och greps senare av polis som tvingade henne att göra en tv-sänd ursäkt till passageraren som reagerat.

ANNONS

2014 dömdes sex iranier – tre män och tre kvinnor – till ett års fängelse och 91 piskrapp efter att en dansvideo blivit viral på sociala medier och fått över 150 000 visningar. I videon syns männen och kvinnorna dansa tillsammans till Pharrell Williams låt ”Happy” och kvinnorna bär ingen sjal. I Iran är det inte tillåtet att män och kvinnor dansar tillsammans och det stred även mot lagen att kvinnorna inte täckt håret.

LÄS MER:Kritik mot Irans plats i rådet för kvinnors rättigheter

LÄS MER:Par döms till döden för kärleksaffär

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS