Åklagare Patricia Brown Holmes under presskonferensen om de tre anklagade poliserna.
Åklagare Patricia Brown Holmes under presskonferensen om de tre anklagade poliserna.

Anklagas för lögn vid polisskott

Tre poliser anklagas formellt i USA för att ha försökt dölja sanningen om dödsskjutningen av en svart tonåring i Chicago för tre år sedan.

ANNONS
|

Poliserna anklagas för sammansvärjning, tjänstefel och övergrepp i rättssak för att ha försökt dölja "sanna fakta om händelserna kring dödandet av Laquan McDonald", säger åklagaren Patricia Brown Holmes.

Fallet om själva skottlossningen, där polismannen Jason Van Dyke åtalats för att ha skjutit 17-åringen under hösten 2014, kommer upp i rätten under veckan.

Videobilder av händelsen där McDonald sköts till döds släpptes i november 2015 och utlöste stora protester mot rasistiskt våld inom polisen. Videon motsäger polisers uppgifter om att McDonald, som hade en kniv, gjort utfall mot Van Dyke.

ANNONS

I videon ser det ut som att McDonald går iväg från polisen när han skjuts 16 gånger, även efter att han fallit till marken.

- Vi hävdar att de svarande ljög om vad som hände under en skjutning där polis var inblandad, med syfte att hindra en oberoende utredning att få reda på sanningen, säger Patricia Brown Holmes.

Chicagos polischef fick sparken efter skandalen. En federal utredning av Chicagopolisen visade ett mönster av överdrivet våld.

TT-AFP

ANNONS