Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ankare kan ha orsakat stort oljeutsläpp i Kalifornien

Myndigheterna i Kalifornien i USA undersöker om det kan ha varit ett ankare från ett fartyg som förstört en rörledning i havet och orsakat att över 570 000 liter olja läckt ut utanför Huntington Beach, söder om Los Angeles.

Utsläppet orsakades av en brusten rörledning från en oljerigg vid Huntington Beach i Kalifornien. Lastfartyg som är på väg till hamnarna i Los Angeles och Long Beach passerar regelbundet området.

– Vi undersöker om det kan ha varit ett ankare från ett skepp, men det håller på att utvärderas just nu, säger Jeannie Shaye vid kustbevakningen.

Dykare har undersökt närmare 2,5 kilometer av rörledningen och har fokuserat extra på en särskild del, uppger oljebolaget Amplify Energys vd Martyn Willsher på en presskonferens.

Sedan oljan började läcka i lördags har den spridit sig över tre mil och den befaras kunna orsaka stora skador på områdets djurliv.

Stränderna stängs för allmänheten

"Effekten på miljön och på djurlivet är oåterkallelig", sade Katrina Foley, företrädare i Orange County, i ett uttalande på lördagen.

Myndigheterna råder invånarna att undvika fritidsaktiviteter vid kusten och uppmanar alla som kan ha råkat ut för oljan att söka läkarvård, rapporterar CNN. Vanliga symtom som kan uppstå vid kontakt med olja är hudirritation, huvudvärk och kräkningar, enligt Dr Clayton Chau, hälsovårdare.

På söndagen meddelade staden Laguna Beach att alla stränder skulle stängas för allmänheten. Newport Beach gick ut med en varning om att undvika kontakt med havsvatten och strandområden som kan ha påverkats av oljan.

”Potentiell ekologisk katastrof”

Borgmästaren Kim Carr kommenterade också utsläppet på söndagen och beskrev det som en ”potentiell ekologisk katastrof.” Men hittills har några få djurarter hittats döda på stranden.

”I vår första bedömning av området verkar antalet fåglar i det allmänna området vara lägre än vi hade befarat. För närvarande är vi försiktigt optimistiska när det gäller antalet djur som kan påverkas”, sade Dr. Michael Ziccardi, veterinär vid University of California och chef för California's Oiled Wildlife Care.