En bild tagen från luften över Huntington Beach i Kalifornien, där stranden öppnade förra veckan efter att ha sanerats.
En bild tagen från luften över Huntington Beach i Kalifornien, där stranden öppnade förra veckan efter att ha sanerats. Bild: Ringo HW Chiu/AP/TT

Ankare kan ha orsakat stor oljeläcka

ANNONS

Skadan på den oljerörledning som tros ha läckt under lång tid utanför Kaliforniens kust kan ha orsakats av ett lastfartygs ankare, enligt den amerikanska kustbevakningens utredare.

Teorin är att det 366 meter långa fartyget MSC Danit drog sitt ankare efter havsbottnen i hård sjö i januari. Det kan ha lett till att ledningen flyttats och skadats.

En grupp utredare som försöker utröna orsaken till läckan gick ombord på det 366 meter långa Panama-registrerade fartyget i Long Beach under helgen, när det kom tillbaka till området.

– Vi tittar fortfarande på flera fartyg och scenarier, säger Sandra Kay Kneen vid kustbevakningen, som uppger att utredningen kan fortsätta i flera månader.

ANNONS

Skadan kan ha funnits många månader innan oljan upptäcktes vid kusten utanför Huntington Beach i södra Kalifornien i början av oktober.

Närmare 95 000 liter råolja tros ha läckt ut i vattnet och dödat fåglar, fiskar och däggdjur.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS