Polens president Andrzej Duda har inget till övers för de tyska och franska samtalen med Vladimir Putin.
Polens president Andrzej Duda har inget till övers för de tyska och franska samtalen med Vladimir Putin. Bild: Mindaugas Kulbis

Andrzej Duda: Talade någon med Hitler som man talar med Putin?

Polens president Andrzej Duda riktar skarp kritik mot Tyskland och Frankrikes hantering av Vladimir Putin. De båda europeiska makterna vill förhandla med Ryssland, men Duda menar att det är meningslöst – och drar paralleller till andra världskriget.
– Talade någon på det sättet med Adolf Hitler? frågar sig Duda retoriskt i en intervju med tyska Bild.

ANNONS
|

Sedan den 24 februari för Ryssland ett invasionskrig i Ukraina. De försök till förhandlingar som gjorts länderna emellan har brutit samman, och Ryssland anklagas för åtskilliga krigsbrott där dess armé dragit fram.

Angreppet på Ukraina fick västländerna att gå samman. Man enades om långtgående sanktioner mot Ryssland, levererade vapen till Ukraina och Sverige och Finland fattade det historiska beslutet att ansöka om Natomedlemskap.

Men helt enig har fronten mot Ryssland inte varit. De tungt vägande länderna Tyskland och Frankrike menar att den enda vägen mot en lösning går genom förhandlingar och samtalar med Putin. Hos andra, främst EU:s östliga medlemsländer som de baltiska staterna och Polen, väcker den tyskfranska inställningen starka känslor.

ANNONS

– Jag förbluffas över alla samtal som förs med Putin. Från förbundskansler Scholz och president Macron. Dessa samtal leder ingenvart, säger Polens president Andrzej Duda i en intervju med Bild.

Samtalen legitimerar Putin

Olaf Scholz och Emannuel Macrons förhållningssätt gentemot Putin ”legitimerar bara en människa som är ansvarig för de brott som den ryska armén begår i Ukraina”, enligt Duda.

– Talade någon på det sättet med Adolf Hitler under andra världskriget? Var det någon som sa att Adolf Hitler inte fick tappa ansiktet? Att vi skulle gå fram på ett sätt som inte är förnedrande för Adolf Hitler? Jag har inte hört några sådana röster.

Andrzej Duda skakar hand med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid en presskonferens efter deras möte i Kiev 22 maj 2022.
Andrzej Duda skakar hand med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid en presskonferens efter deras möte i Kiev 22 maj 2022. Bild: Efrem Lukatsky

BILD: Borde Zelenskyj vara med i samtalen?

– Enligt min åsikt kan inget samförstånd nås över huvudet på den ukrainska regeringen.

BILD: Vad är er lösning?

– Jag är mest intresserad av att det ukrainska försvaret får sådan stöttning att de kan trycka ut ryssarna från sitt territorium.

Duda riktar också hård kritik mot det tyska näringslivet, som han menar ”inte bryr sig” om vad som händer med Ukraina, så länge de kan bedriva handel med Ryssland.

– Kanske tror det tyska näringslivet inte på att den ryska armén återigen skulle kunna fira en stor seger i Berlin och ockupera en del av Tyskland. Vi i Polen vet att det är möjligt. Därför finns det ingen ”business as usual” för oss.

ANNONS
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron. Bild: Michael Sohn

LÄS MER:Säkerhetskonferensen i München 2007: Dagen då Putin förklarade krig mot väst

LÄS MER:Zelenskyj: Här avgörs hela Donbass öde

LÄS MER:Ukraina kan tvingas retirera från nyckelstad

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS