Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Andrea Nahles (i mitten), flankerade av finansminister Olaf Scholz (till vänster) och generalsekreteraren Lars Klingbeil (till höger) efter omröstningen på SPD-kongressen i Wiesbaden.

Andrea Nahles ny SPD-ordförande

Tyska Socialdemokraterna (SPD) har som väntat valt Andrea Nahles till ny ordförande vid en partikongress i Wiesbaden. Hon blir därmed första kvinna att leda partiet sedan grundandet för snart 155 år sedan.

- I dag slår vi igenom glastaket! Och taket ska fortsätta stå öppet, utropade Nahles i ett känslosamt tal till delegaterna.

47-åringen har tidigare varit generalsekreterare i SPD och suttit som arbetsmarknads- och socialminister i Angela Merkels tredje kabinett (2013–2018). I september 2017 tog hon över rollen som partiets gruppledare i förbundsdagen.

Eldiga tal

Med endast 414 ja-röster av 624 möjliga får resultatet ses som ett relativt svagt mandat för den nya partiledaren. Hennes föregångare Martin Schulz samlade hundra procent av delegaternas stöd, något som aldrig tidigare hade hänt. Tidigare i år slöt partiledningen upp bakom Nahles, som har ett relativt brett stöd i partiet, men Flensburgs borgmästare Simone Lange bestämde sig ändå för att utmana gruppledaren. Lange, som anses stå till vänster om Nahles, samlade 172 röster, och 38 delegater lade ner sina röster.

Utanför kongresshallen i Wiesbaden delade det kristdemokratiska ungdomsförbundet Junge Union ut öronproppar och flygblad med ett citat av den bayerske högernestorn Franz Josef Strauss: "Politik bedriver man med huvudet, inte med struphuvudet", syftande på de eldiga tal som blivit något av ett signum för Nahles.

Historiskt låg nivå

Nahles står nu inför den mariga uppgiften att vinna tillbaka väljarnas gunst efter Martin Schulz kapitala misslyckande på den punkten. SPD har parkerat sig på en historiskt låg nivå – i en opinionsmätning från i fredags fick partiet 17 procents stöd, och är därmed en spillra av det parti som under ledare som Willy Brandt och Gerhard Schröder låg runt 40 procent.

Många bedömare ser koalitionssamarbetet med Angela Merkels kristdemokrater som en bidragande orsak både till den socialdemokratiska kräftgången och främlingsfientliga AFD:s framgångar. Nahles är dock övertygad om att regeringsmakten inte är ett hinder för den politiska och personella renässans som partiet nu lär behöva.

- Man kan förnya ett parti även i regeringsställning. Det vill jag bevisa med start i morgon, sade hon inför den avgörande omröstningen.