Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andersen Bråhten häktas – sjukdom troligast motiv

Espen Andersen Bråhten, som pekas ut som den person som dödade fem och skadade två personer i norska Kongsberg i onsdags kväll, har omhändertagits av vården. Polisen meddelar under fredagsförmiddagen att han häktas i fyra veckor.

Den misstänkte gärningsmannen Espen Andersen Bråhten har omhändertagits av vården. Det bekräftar åklagaren Ann Iren Svane Mathiassen för NRK.

– En värdering av hans hälsosituation gör att detta är bästa lösningen, säger hon.

Under fredagen pågick häktesförhandlingarna och vid halv tre på eftermiddagen meddelade polisen att de häktar Espen Andersen Bråhten i fyra veckor. De utreder fortfarande vilket motiv som legat bakom attacken.

– Den hypotes som vi lyckats styrka mest de första dagarna av efterforskningar är att bakgrunden är sjukdom, säger Per Thomas Omholt, polisinspektör i polisdistriktet Sør-Øst som leder utredningen.

Mannen har tidigare erkänt att han har utfört de här handlingarna. Han är misstänkt för fem mord och för att ha skadat tre personer. Tidigare har antalet skadade uppgetts till två. Enligt NRK, ska alla skadade ha fått lämna sjukhuset.

”Måste bära med oss i många år”

Runt lunch på fredagen hade också den drabbade kommun en presskonferens där borgmästaren Kari Anne Sand berättade att situationen fortfarande är krävande för invånarna i Kongsberg.

– Det känns nog fortfarande overkligt, även om det går mer och mer upp för oss vad det var som skedde på onsdag eftermiddag. Det är en tragisk händelse som vi som samhälle måste bära med oss i många år, sa hon under presskonferensen.

Hon berättar också om det stöd som finns i samhället och att de ser fram emot att ta emot den nytillsatta regeringen under eftermiddagen.

– Det ser jag som ett erkännande av den sorg vi står i och det kommer att betyda mycket för oss alla i Kongsberg att få det deltagande och dem sympatin det innebär, säger hon.

Statsminister Jonas Gahr Støre och justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl väntas komma till rådhuset i Kongsberg runt 17-tiden på fredagen.

Texten uppdateras

LÄS MER: 34 skräckminuter i Kongsberg – detta har hänt

LÄS MER: Man till attack med pilbåge utanför Oslo – fem döda

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.