Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Anders Tegnell svarar på Donald Trumps kritik

Donald Trump tycker att Sverige varit för mesiga i kampen mot corona. Nu svarar Anders Tegnell på kritiken.
– Det är såklart väldigt jobbigt i Sverige, inte minst i sjukvården. Men jämfört med situationen i New York, där jag råkar ha en släkting som jobbar, så fungerar det bra, säger Tegnell till SVT.

I natt gick presidenten till hård attack mot Sveriges taktik mot coronaviruset. Under Vita husets pressträff fick han en fråga om vilka råd han hade till ledare som är emot social distansering.

LÄS OCKSÅ: Rykte eller fakta om det nya coronaviruset

– Jag tror inte det finns så många av dem, om du tittar runt om i världen. Alla som praktiserat det börjar stänga ner nu. Storbritannien var ett exempel, de pratar om Sverige, Sverige plågas väldigt hårt, svarade presidenten.

I morse försvarade statsepidemiologen Anders Tegnell Sveriges taktik i SVT:s Morgonstudion.

– Det är såklart väldigt jobbigt i Sverige, inte minst i sjukvården. Men jämfört med situationen i New York, där jag råkar ha en släkting som jobbar, så fungerar det bra, säger Anders Tegnell till SVT.

Presidenten Donald Trump håller dagliga presskonferenser om coronaläget. Natten till onsdag kritiserade han den svenska taktiken. Bild: Alex Brandon
Presidenten Donald Trump håller dagliga presskonferenser om coronaläget. Natten till onsdag kritiserade han den svenska taktiken. Bild: Alex Brandon

USA har valt den hårda vägen

USA och Sverige har valt helt olika taktiker för att bekämpa smittospridningen. Sverige har fortsatt att hålla verksamheter öppna och infört mildare restriktioner medan USA har stängt skolor, gym och restauranger. På andra sidan Atlanten uppmanas invånarna stanna hemma.

LÄS OCKSÅ: Så intensivvårdas coronapatienterna på Sahlgrenska

USA är ett av de länder som drabbats hårdast av coronakrisen med nästan 400 000 bekräftade fall. Ändå menar Donald Trump att de hårda restriktionerna har räddat hundratusentals liv.

Han tycktes också komma in på fenomenet flockimmunitet, det vill säga det som uppstår då en tillräckligt stor andel av befolkningen är immun så att smittspridningen börjar klinga av.

– Sverige gjorde det. "Flocken". De kallar det "flocken". Sverige utstår ett väldigt, väldigt svårt lidande. Det är ett sätt att göra det på, sade Trump.

– Men, du vet, alla har tittat på varandra. Och hittills har nästan varje land gjort det på det sättet vi gjort det på, som vi valt att göra det på. Om vi inte hade gjort det på det sättet så skulle vi ha förlorat hundratusentals fler människor. Okej?

Statsepidemiologen Anders Tegnell tar inte kritiken på allvar. Bild: Henrik Montgomery/TT
Statsepidemiologen Anders Tegnell tar inte kritiken på allvar. Bild: Henrik Montgomery/TT

Tar kritiken med ro

Anders Tegnell tycker att presidentens kritik är oseriös. Han menar att den enda vägen att hindra smittspridningen är att uppnå flockimmunitet, genom vaccineringar eller att tillräckligt många blir immuna.

– Vi som jobbar med infektionssjukdomar vet ju att den här typen av sjukdom fortsätter att spridas tills man uppnår en immunitet i befolkningen. Något annat sätt att få stopp på den finns inte, säger han till SVT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.