Sydafrikas president Jacob Zuma måste under den pågående kongressen som regeringspartiet ANC håller lämna partiets ledarskap enligt regelverket. Striden om vem som ska bli hans efterträdare är knivskarp. Arkivbild.
Sydafrikas president Jacob Zuma måste under den pågående kongressen som regeringspartiet ANC håller lämna partiets ledarskap enligt regelverket. Striden om vem som ska bli hans efterträdare är knivskarp. Arkivbild.

ANC-kongressen dag ett – fördel Ramaphosa

Efter mer än sex timmars försening kunde det sargade sydafrikanska regeringspartiet ANC:s ödeskongress i Johannesburg till slut öppnas. Frågan om vem som ska ta över ledarposten efter den korruptionsanfrätte Jacob Zuma dominerar totalt och striden om toppjobbet är knivskarp.

ANNONS
|

Några timmar in på öppningsdagen såg det ut som att vicepresident Cyril Ramaphosa dagen därpå blir den som tar över ledarskapet över ANC och därmed på sikt blir Sydafrikas president.

Men osvuret är bäst.

Få vågar på allvar sia om utgången och trots att företrädarna för de olika trossamfunden i sina inledningsböner vädjade om en kongress präglad av enighet är det ingen tvekan om att det är ett djupt splittrat ANC som håller sin 54:e kongress. Inte ens den vackra nationalsången Nkosi Sikelei' iAfrika ljöd lika kraftfullt och gåshudsframkallande som under andra stora sydafrikanska sammankomster.

ANNONS

Tusentals delegater

- Nej, ANC ger jag inte mycket för nuförtiden. De bara tänker på sig själva och att berika sig. Jag tycker inte om Zuma, säger 72-årige Daniel Mhosulze när TT:s utsända möter honom i den gassande middagssolen på en gata i den del av miljonförorten Soweto som kallas Orlando West.

Bara några kilometer därifrån slet arrangörerna just då på det stora konferenscentrumet med att få ordning på alla juridiska och administrativa aspekter för att kunna öppna jätteevenemanget. Mer än 5000 ombud har rest till Soweto för att delta i kongressen och dagen före starten kom beskedet att domstolar i Fristatsprovinsen och i KwaZulu-Natal underkänt ett antal delegater. Under morgonen höll partiledningen ett akut möte och kom då fram till att de bannlysta delegaterna inte ska få rösta.

- Vi vill inte solka ned kongressen. De kommer inte att få rösta om något, förklarade partiets generalsekreterare Gwede Mantashe på en välbesökt pressträff.

ANNONS

Beskedet blev ett dråpslag mot Ramaphosas motkandidat, den tidigare ordföranden för Afrikanska unionen (AU) och president Zumas exfru Nkosazana Dlamini-Zuma eftersom delegaterna kom från provinser där hennes stöd är stort.

"Ingen mer Zuma"

Bitterheten mellan de båda toppkandidaternas anhängare är stor inom ANC. Åren med den korruptionsanfrätte Zuma har satt djupa spår. Nu måste han enligt partireglerna lämna sin post. Ingen ANC-ledare kan sitta mer än två perioder. Många väljare ur medelklassen och människor som bor i städerna stöder Cyril Ramaphosa medan Dlamini-Zuma bland annat stöds av det mäktiga kvinnoförbundet och av ungdomsförbundet. Hon backas dessutom av sin exmake, vilket skrämmer de många som till varje pris vill att ANC ska kunna lägga Zumaåren bakom sig

- Om Dlamini-Zuma skulle vinna så skulle det vara mycket, mycket dåligt. Ingen mer Zuma, säger Daniel Mhosulze innan han tar farväl och fortsätter sin promenad i Orlando West.

Johannesburg, TT:s utsända

ANNONS

Fakta: ANC

Afrikanska Nationalkongressen (ANC) bildades 1912, organisationen fick sitt nuvarande namn 1923. Målet var utökade rättigheter för Sydafrikas svarta befolkning.

När det av vita afrikander dominerade Nationalistpartiet kom till makten 1948 infördes formellt apartheid, rasåtskillnadspolitik.

ANC genomförde fredliga protester men under 1960-talet beslöt organisationen att kampen mot apartheidregimen också skulle bli väpnad. En av dem som fängslades under denna tid var Nelson Mandela.

Mandela frigavs 1990 efter att han inlett förhandlingar med Nationalistpartiet om en fredlig övergång till ett demokratiskt Sydafrika. År 1994 hölls de första demokratiska valen i Sydafrika. ANC vann stort och Nelson Mandela blev landets förste svarte president.

ANC har sedan dess behållit sin majoritet i parlamentet.

ANNONS