Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ungdomsledaren Julius Malema uteslöts ur ANC i fem år.

ANC gjorde sig av med Malema

Hans försök att så split inom ANC och hans hot om att sända specialkommandon till grannlandet Botswana blev till slut för mycket för det sydafrikanska maktpartiet. På torsdagen uteslöts ungdomsledaren Julius Malema ur ANC i fem år.

– Dålig disciplin är inget bot mot frustration. Och en sådan olydnad underminerar ANC:s effektivitet, slog ledaren för ANC:s disciplinära kommitté, Derek Hanekom, fast när domen mot den 30-årige Julius "Juju" Malema avkunnades.

Straffet blev hårdare än väntat. Inför disciplinära kommitténs besked spekulerades det i en ettårig avstängning, men nu drämde man alltså till med fem år.

Vingklippt i valet

Malema fälldes på tre av fyra punkter; dels för att ha sagt att den tidigare presidenten i Sydafrika Thabo Mbeki var en bättre ledare än nuvarande Jacob Zuma, och dels för att ha avbrutit under ett ANC-möte. Dessutom fälldes han för att ha försatt ANC i vanrykte genom att kalla Botswanas president en "nickedocka åt imperialismen" och hota med att militärt stöd till oppositionen i grannlandet.

Däremot friades Malema från att sprida rasism genom sitt krav på att vita farmägare såsom i Zimbabwe ska överlämna sina gårdar till svarta människor.

Torsdagens beslut innebär att den populistiske – och vissa led mycket hyllade – Julius Malema är avstängd under partiets 100-årsjubileum i januari 2012, och ännu viktigare under ANC-kongressen i december 2012 och de nationella valen 2014.

Ska överklaga

Nuvarande ledaren, och landets president, Jacob Zuma räknar med bli omvald på ANC-kongressen. Och Zuma om någon vet hur viktigt det är att ha ungdomsförbundets stöd i den hårda maktkamp om toppjobben som alltid utspelar sig på ANC-kongresserna.

När han själv valdes till ANC-ledare 2007 och slog ut dåvarande presidenten Thabo Mbeki var det inte minst med hjälp av ungdomarnas stöd. När han senare valdes till landets president 2009 hade han Malema som förkunnade att han "skulle döda för Zuma", i ryggen.

Sedan dess har Zuma och Malema tagit sina respektive händer från varandra, och Malema har sagt att han för sin del kommer att kräva att nuvarande vicepresidenten Kgalema Moltanthe får partiets – och därmed landets – toppjobb.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.