FN:s säkerhetsråds sammanträde i måndags.
FN:s säkerhetsråds sammanträde i måndags.

Analytiker om Syrien: Svårbedömt läge

Analytikerna har svårt att sia om hur världsmakterna kommer att agera i efterdyningarna av anklagelserna om kemvapenattacken i Douma i helgen.

ANNONS
|

Den misstänkta kemvapenattacken i syriska Douma i helgen har fått stormakterna USA och Ryssland på kollisionskurs. USA vill se en omröstning i FN:s säkerhetsråd om en utredning av huruvida kemiska vapen använts, och i så fall vem som ligger bakom. Ryssland har å sin sida motsatt sig en sådan, och kan komma att lägga in sitt veto om förslaget läggs fram.

De analytiker som TT pratat med har svårt att bedöma vilken utveckling som kan väntas.

- Skulle Ryssland lägga in sitt veto i säkerhetsrådet skulle det inte vara första gången när det gäller Syrien, säger Gudrun Persson, docent vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

ANNONS

TT: Hur skulle Ryssland motivera det?

- De brukar inte motivera det, de lägger bara sitt veto. Och i det här fallet säger de bara att det inte varit någon kemvapenattack, säger hon.

Vill inte förknippas

Carolina Vendil Pallin, som är forskningsledare och bland annat täcker rysk inrikespolitik på FOI, betonar att den bild som finns i västvärlden skiljer sig radikalt från den som visas upp på rysk tv.

- Från Rysslands håll framhåller man hur enormt lyckad deras aktion i Syrien varit, att man bekämpar terrorister och IS i Syrien. Det är så man presenterar det för en inhemsk publik, säger hon.

För Ryssland blir det viktigt att inte kopplas ihop med användandet av kemiska vapen.

- Man vill absolut inte bli förknippad med det, säger hon.

ANNONS

Hon skulle kunna tänka sig att Ryssland går med på någon slags utredning, om landet får stort inflytande över den.

- Jag har väldigt svårt att se hur man skulle komma fram till något som gör alla sidor nöjda i en sådan utredning, säger Vendil Pallin.

Oförändrat läge

Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid UI, tror inte att Ryssland kommer att ändra sin inställning, då slutsatser i tidigare utredningar som slagit fast att det använts kemvapen i Syrien inte lett till det.

- Oavsett vad som framkommer nu finns inget som tyder på att Ryssland kommer att modifiera sin politik. Kriget i Syrien går i den riktning som Ryssland önskar, vilket är att Damaskus allt mer kontrollerar områden som tidigare hölls av rebeller, och man gör det med hjälp av ryskt flygunderstöd. Det kommer bara att fortsätta tills uppdraget är slutfört.

ANNONS

Kragh säger att det verkar som att Ryssland tror att västmakterna kan komma att reagera, men inte på ett sådant sätt att det förändrar styrkeförhållandena i konflikten.

- (Syriens president) Bashar al-Assad har visat vad han är beredd att göra för att sitta kvar vid makten, att använda hårdast tänkbara militära maktmedel, kvarter för kvarter, stad för stad.

Bolton – eldfängd retoriker

USA:s president Donald Trump har sagt att det rör sig om en kemvapenattack, och att de som är ansvariga ska få betala. Trump anser att Obama inte stod upp tillräckligt i frågan om kemvapenanklagelserna, och vill nu framstå som bättre än honom, enligt Niklas Rossbach, analytiker på FOI.

USA:s nya nationella säkerhetsrådgivare John Bolton har omedelbart fått något att fundera på.

- Bolton kan ha en ganska eldfängd retorik, frågan är hur mycket han hinner påverka skeendet. Om Boltons rekommendationer ligger i linje med hans retorik kan det göra att USA agerar mycket mer kraftfullt, säger Rossbach.

ANNONS

Rossbach kan tänka sig att USA genomför någon slags militär markering, liknande den i april förra året när en syrisk flygbas besköts med 59 kryssningsrobotar, men han tror inte på en fullskalig militär intervention.

- Visst kan man göra en millitär markering, men al-Assad är inte IS på det sättet. Det är svårt att utmåla honom som ett hot mot USA, säger Rossbach.

TT

ANNONS