I centrum. Presidentens äldste leder sin fars företagsimperium. Nu är Donald Trump Jr aktuell Rysslandshärvan som kan få utrikespolitiska följder.
I centrum. Presidentens äldste leder sin fars företagsimperium. Nu är Donald Trump Jr aktuell Rysslandshärvan som kan få utrikespolitiska följder.

Analys: Ukraina - en utmaning för pressad Trump

De ryska kontakterna blir allt mer besvärande för Donald Trump. Det kan också påverka den kanske farligaste utrikespolitiska tvisten mellan USA och Ryssland – om Ukraina.

ANNONS
|

Rysslandshärvan växer och pressen ökar på den amerikanske presidenten. Det begränsar hans handlingsfrihet när han får ägna allt mer tid åt frågor som hans helst vill glömma och tidigare avfärdat. Och det påverkar förhållandet till hans största utmaning och huvudvärk utomlands, Vladimir Putin.

De utbytte handslag, artigheter och leenden vid G20-mötet i Hamburg i fredags. De lyckades nå fram till en vapenvila i sydvästra Syrien. Men problemen på hemmaplan påverkar hans agenda. Han skrev i ett av sina tweets:

"Jag pressade hårt president Putin två gånger om rysk inblandning i vårt val. Han förnekade det häftigt. Jag har redan givit min åsikt..."

ANNONS

Det tyder på att han till slut insett att det finns skäl att misstänka att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet. Den federala polisen FBI har anklagat den ryska underrättelsetjänsten FSB för att under två år ha hackat sig in i bland annat det demokratiska partiets databaser.

Ett förment syfte: att misskreditera Hilary Clinton och därmed ge Trump en fördel i den kampanj han drev för att vinna valet, utan tvivel med smutsiga personangrepp i tal och på Twitter.

Samma dag som FBI-rapporten kom meddelade president Barack Obama att 35 ryska diplomater utvisas. Normalt brukar ett land svara på en sådan drastisk åtgärd med samma mynt, men inte Ryssland. President Vladimir Putin hoppades på bättre relationer med nästa administration, ett politiskt erkännande och lättnader i sanktionerna för den ryska inblandningen i Ukraina.

Uppgift: Ryssland kan utvisaUSA-diplomater

Men i går kom uppgifter om att Ryssland nu kan komma att utvisa USA-diplomater och beslagta egendom.

Under valrörelsen uttryckte Donald Trump sig minst sagt positivt om Putin och dennes karaktärsegenskaper, och fick ett ömsesidigt gillande från Kreml.

Men Trump hann knappt tillträda förrän hans nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn fick avgå för att ha ljugit om sina möten med den ryske ambassadören Sergej Kisljak.

Även justitieminister Jess Sessions och hans styvson och rådgivare Jared Kushner hade träffat honom.

ANNONS

Trump bad FBI-chefen James Comey att "släppa" utredningen av Flynn, men han vägrade och fick sparken. Nu driver en tidigare FBI-chef, Robert Mueller, den känsliga och svällande utredningen som särskild åklagare. Samtidigt granskar flera utskott i kongressen om Ryssland påverkade valutgången.

Senaste avslöjandena av New York Times rör en kvinnlig rysk advokat, Natalia Veselnitskaja, som erbjöd Donald Trump Jr information som kunde skada Hilary Clinton. Ryssland har förnekat all inblandning, men det hjälper inte. Avslöjandena blir allt fler.

Ukraina är den kanske mesta akuta och potentiellt farliga frågan i relationerna mellan USA och Ryssland. Och den illustrerar hur långt länderna står ifrån varandra i praktiken.

Ryssland har annekterat Krim och Putin har ingen avsikt att lämna tillbaka halvön till Ukraina. I östra delarna av landet fortsätter kriget på sparlåga mellan ukrainska förband och ryskstödda separatister. Över 10 000 människor har dött och en fredsprocess, enligt det så kallade Minskavtalet, går inte framåt.

Putin vill ha snabb lösning

Efter G20-mötet sade den ryske presidenten att han är intresserad av den snabbast möjliga lösningen i Ukraina. USA har också tillsatt en särskild representant i förhandlingarna, ambassadör Kurt Volker.

Men om det leder till ett genombrott återstår att se. Låsningarna är betydande, och – återigen – ett Trumptweet är talande:

ANNONS

"Sanktioner diskuterades inte vid mötet med president Putin. Inget kommer att göras förrän de ukrainska & syriska problemen är lösta!"

Utrikesminister Rex Tillerson uppmanar Ryssland att ta första steget för att trappa ned spänningarna. Samtidigt har landets president Petro Porosjenko sagt att Ukraina ska uppfylla kraven för medlemskap i den västliga försvarsalliansen Nato redan 2020.

Den ryska tidningen Pravda kommenterar i en rubrik: "Ukraina som Natomedlem kommer att innebära bara en sak – krig med Ryssland."

På onsdagen sker ett toppmöte mellan EU och Ukraina i Kiev, medan den ryske utrikesministern Sergej Lavrov väntas till Bryssel.

Ryssland har en huvudroll i många pågående kriser, och inte minst för Donald Trump.

ANNONS