På måndagen hölls en demonstration till stöd för kvinnan som anklagar den tilltänkte domaren, Brett Kavanaugh, för sexuellt övergrepp.
På måndagen hölls en demonstration till stöd för kvinnan som anklagar den tilltänkte domaren, Brett Kavanaugh, för sexuellt övergrepp. Bild: Heather Khalifa

Analys: "Torsdag är en ödesdag för Donald Trump"

Torsdag är en ödesdag för Donald Trump. Då väntas vice justitieminister Rod Rosenstein få sparken. Samtidigt vittnar kvinnan som anklagar Trumps föreslagna Högsta domstolen-domare för sexuella övergrepp.

ANNONS
|

Donald Trump är i New York för öppnandet av FN:s generalförsamling. Det är en relativt lugn tillställning jämfört med förra årets FN-sammankomst då Trump höjde tonläget mot Nordkorea och kallade ledaren Kim Jong-un för den lille raketmannen.

Dramatiken sker nu istället i Washington.

Vice justitieministern Rod Rosenstein väntas få sparken på torsdag.
Vice justitieministern Rod Rosenstein väntas få sparken på torsdag. Bild: J. Scott Applewhite

Rod Rosenstein har kallats till Vita Huset av Trump på torsdag. Där väntas Rosenstein få det officiella beskedet att han är avskedad. Trumps drag kommer efter en lång tids missnöje med Rosensteins sätt att sköta uppdraget som vice justitieminister, i vilket ingår att han tillsatt den speciella utredaren av Rysslands inblandning i presidentvalet Robert Mueller.

Diskuterat att avlyssna Trump

Den direkta anledningen till att Rosenstein sparkas är att han, enligt mediauppgifter, diskuterat möjligheten att avlyssna Donald Trump. En sådan avlyssning skulle kunna användas för att avsätta presidenten med hänvisning till paragrafen i konstitutionen om presidentens olämplighet att hantera ämbetet.

ANNONS

Rosenstein förnekar och konspirationsteorierna avlöser varandra. En tanke är att rykten sprids om Rosenstein för att Trump enklare skall kunna avsätta honom och ersätta honom med en lojal person. En annan teori är att ryktena skall vara avsedda för att lura in Trump i fällan att avsätta Rosenstein för att presidentens motståndare därefter skall kunna använda avsättande mot honom.

Rosensteins dagar är dock räknande och det allvarliga är att Robert Muellers utredning kan påverkas. En ny vice justitieminister kan välja att avsluta Muellers arbete eller avskeda honom. Vice justitieministern har den makten eftersom justitieministern Jeff Sessions anfört jäv i Rysslandsutredningen och ställt sig åt sidan. Även Sessions hänger löst.

Sexuellt övergrepp i high school

Trumps val till ny domare i HD, Brett Kavanaugh, har också fått problem. En kvinna, Christine Blasey Ford, anklagar honom för ett sexuellt övergrepp i high school. Hon var då 15 år, han några år äldre. Kavanaugh nekar.

Brett Kavanaugh och hans fru Ashley Kavanaugh i en intervju med FOX news på måndagen.
Brett Kavanaugh och hans fru Ashley Kavanaugh i en intervju med FOX news på måndagen. Bild: Jacquelyn Martin

Donald Trump öser lovord över Kavanaugh som ställt upp för intervju tillsammans med frun, i konservativa tv-kanalen Fox. Där säger Kavanaugh, med darr på stämman, att han aldrig hade sex under high schoolåren och inte heller många år efter det. Han försäkrar på en direkt fråga att han var oskuld. Hustrun säger att hon litar på maken.

ANNONS

Ytterligare en kvinna har trätt fram med namn och anklagat Kavanaugh och några anonyma kvinnor säger att de har liknande berättelser.

Politiserat val

Anledningarna till allvaret är flera.

* Valet av domare till HD är politiserat. Demokraterna ser en möjlighet att blockera tills efter mellanårsvalet då kongressen kan ha fått en annan sammansättning. Nu har republikanerna majoritet både i representanthuset och senaten,

* Domaren Clarence Thomas lyckades 1991 bli invald i HD trots allvarliga anklagelser om sexuella trakasserier av den tidigare medarbetaren Anita Hill. Det ligger fortfarande som en skugga över Thomas och HD och ytterligare en domare med samma bakgrund skulle kunna skada domstolen.

* Trump anser att Blasey Ford borde gjort en anmälan om händelsen till FBI. Men den federala polisen utreder inte sådana brott. FBI gör dock sammanställningar av bakgrunder vid höga utnämningar.

* Övergreppet skall ha skett för 36 år sedan och alkohol var inblandad. Det kan vara en förklaring till att Blasey Ford inte anmälde. I USA är minderåriga och alkohol en allvarlig sak som kan leda till relegering från skolor, att skolor utreds, att föräldrar som tillåtit fester i hemmet utsätts för rättslig prövning etc. Blasey Ford hade då allt att förlora på att anmäla.

* Det var först sedan Kavanaugh föreslogs till den högsta möjliga juridiska posten i USA som Blasey Ford trädde fram. Domare i HD sitter på livstid.

ANNONS

* Blasey Ford väntas vittna på torsdag inför det utskott i senaten som bedömer Kavanaughs lämplighet som HD-domare.

Hur utfallet än blir är det en stukad Kavanaugh som tillsammans med Donald Trump skall gå vidare med nomineringen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS