Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

ANALYS: Rysshärvan kan bli Trumps fall

Vad visste Donald Trump och när? Den centrala frågan kommer allt närmare presidenten. Men utrikespolitiskt ligger fokus på Nordkorea. Oron finns att Trump är på väg mot en internationell kris.

Washington Post uppger att Donald Trump personligen instruerade sin son Donald jr att hävda att han bara diskuterat adoptionsfrågor med den ryska advokat som besökte Trump Tower. Senare visade det sig i mejlkonversationen som sonen haft att det var negativ information om Hillary Clinton som ryskan utlovat. Stopp för adoptioner av ryska barn till USA var ett svar på de sanktioner som USA tidigare infört.

Avlyssnar utlänningar

Washington Posts källor tros vara nära rådgivare till presidenten som var med ombord på Air Force One då Trump bestämde vad sonen skulle svara vid den utfrågning som han var kallad till i ett senatsutskott. Trumps rådgivare påstås ha gått på linjen att öppet redovisa allt som sagts vid mötet i Trump Tower.

LÄS MER: Uppgiter: Trump bakom sonens ord

Avslöjandet drar Donald Trump allt djupare in i den allvarliga Rysslandshärvan där den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet är det centrala. Lögner och halvsanningar blir särskilt allvarliga med vetskapen om att den amerikanska underrättelsetjänsten konsekvent avlyssnar utlänningar av speciellt intresse, till vilka ryssar hör. Här finns möjligheten att amerikaner också bandas som en bieffekt, vilket sannolikt skett vid mötet i Trump Tower. Av avlyssna amerikaner utan domstolsbeslut är olagligt.

Liknar Watergate

Det var inte i första hand inbrottet i demokraternas valhögkvarter i Watergatebyggnaden 1972 som kostade Richard Nixon presidentskapet. Det var försöken att mörka och manipulera vad som hänt som gjorde att han tvingades avgå innan han ställdes inför riksrätt.

Myten om Watergateavslöjandet är att Washington Post långsamt och konsekvent grävde fram den skadliga informationen. Det är en sanning med modifikation. Över trettiofem år senare avslöjade källan sig själv och visade sig vara den dåvarande vice chefen för FBI som hämnades på Nixon för att han inte utsetts till FBI -chef efter J Edgar Hoover. FBI satt på en rik dokumentationsskatt som Washington Post kunde botanisera i.

LÄS MER: Trump: Bra dag i vita huset

Det allvarliga i Rysslandshärvan är inte bara den faktiska omständigheten att Ryssland agerat för att påverka valet. Det är, liksom i Watergateskandalen, försöken att mörklägga vilket i värsta fall i slutändan kan leda till lögn under ed vilket var det som gjorde att Nixon insåg att han måste avgå. Bill Clinton ställdes inför riksrätt i samband med Lewinskyskandalen 1999 men det var inte affären i sig som gjorde honom sårbar utan att han ljugit under ed och därför inte kunde komma undan riksrätten.

 

Sparkad efter 10 dagar

Att arbetet i Vita huset är kaotiskt är uppenbart, särskilt efter avskedandet av kommunikationschefen Anthony Scaramucci. Han fick elva dagar på jobbet och lyckades få stabschefen Reince Priebus kickad. Priebus var en viktig länk till republikanerna i kongressen med sitt gamla jobb som ordförande i det republikanska partiet som merit.
Scaramuccis vulgära språk och aggressiva ledarstil ledde till hans fall. Men Scaramucci ägnade sig också åt en oförsiktig mejlkonversation, som han trodde att han hade med Priebus, när det i själva verket var med en person som lyckats ta sig in på det säkrade nätverket.

LÄS MER: Trump sparkar sin kommunikatiosncef - igen

Donald Trump försäkrade just inför avskedandet av Scaramucci att allt var frid och fröjd i Vita huset.


Militär insats mot Nordkorea

Med turbulensen i Vita huset hamnar de internationella frågorna i bakgrunden. Men Nordkorea ligger som ett mörkt moln över världspolitiken. USA uppmanar Kina att agera mot Nordkorea men det kinesiska svaret är att det inte finns ytterligare påtryckningar eller andra kort att spela ut. Trump har sedan länge sagt att diplomatin är överspelad. För USA:s del finns, enligt Trump, inte många alternativ kvar förutom militära när Nordkorea skall förhindras att utveckla kärnvapen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.