Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Analys: Obamacare rivs upp

Barack Obama har kämpat för sin sjukvårdsreform. Men till sist var det Obamacare som var med och fällde Hillary Clinton. Nu river Donald Trump upp större delen. Det är oklart vad som ersätter.

Trump gjorde Obamacare till en huvudfråga under valrörelsen. Men tanken på en omfattande sjukvårdsreform har funnits sedan 1960-talet. John F Kennedy lade fram försiktiga förslag och hans bror Ted , som var senator, drev frågan till sin död 2009. Bill Clinton tillsatte en omfattande utredning 1993 och utsåg sin fru Hillary till kommitténs ordförande. Men paret Clinton insåg snart att motståndet var för starkt. 

Hillary Clinton retirerade och lade under valrörelsen 2008 fram en plan som innebar att det skulle vara obligatoriskt att försäkra barn. Vuxna skulle komma senare. Men Obama ville se en heltäckande sjukvårdsreform där USA:s omkring 40 miljoner oförsäkrade skulle ingå.
Det var en ambitiös plan. Men det blev inget offentligt alternativ utan försäkringstagarna fick bara välja mellan privata bolag. Bit för bit snävades förslaget in för att gå igenom. Men  det viktiga inslaget blev kvar att ingen kan förvägras fullständig försäkring med hänvisning till redan existerande tillstånd.Kvinnor och män betalar samma avgift.Ungdomar innefattas också i föräldrarnas försäkringar längre än tidigare. Försäkringen är obligatorisk och de som står utan  kan bötfällas.

Motståndet kom först från republikanerna som motsätter sig det obligatoriska inslaget och att det federala beslutet står över de delstatliga. HD avslog invändningen.
Men kritiken bestod och det folkliga motståndet - både på demokratisk och republikansk sida - tilltog när hemsidan där valet av försäkring skulle göras havererade. Löftet att alla som var nöjda med sin försäkring skulle få behålla den bröts i många fall då läkare inte godkändes i Obamacare.
Allt färre försäkringsbolag vill vara med  och strax före valet medgav Vita huset att premierna kan komma att höjas med uppemot 25 procent. Försäkringen förnyas varje år.  Grunden för Obamacare är att unga och friska tecknar försäkringar för att det skall gå att hantera sjuka och äldre. Men denna grupp har inte tecknat sig som förväntat. 20 av de tidigare 40 miljonerna  står fortfarande utanför.
Dålig ekonomi anges ofta som skäl för att inte vara försäkrad. Det går att få bidrag till försäkringen men många  hamnar på fel sida om gränsen.

De flesta är överens om att en reform behövdes men sättet att driva igenom den på - demokraterna hade just då majoritet i kongressen - kritiseras. Demokraternas förlust i kongressvalet  2010 berodde bland annat på  motståndet mot Obamacare.
Obamacare var också en av orsakerna till att Teapartyrörelsen växte fram. Republikanerna valde att försöka isolera teapartyfolket och demokraterna såg rörelsen i först hand som som ett republikanskt problem. Donald Trump förstod sprängkraften  och kapade  i praktiken det republikanska partiet . 
Donald Trumps tal om att deportera illegala invandrare var en annan valfråga och den antogs vara en belastning för honom bland latinos. Men alla latinos vill inte nödvändigtvis se fler komma från Mexiko och Centralamerika. Över två och en halv  miljon har deporteras under Obamaåren. Endast de som kommer från Kuba får automatiskt uppehållstillstånd. Trump gjorde  inbrytningar bland latinos  som ofta  är värdekonservativa och  motståndare till aborter.

Bill Clinton kritiserade vid ett valmöte  öppet Obamacare, men undvek ämnet under slutskedet för att inte riskera Barack Obamas stöd till Hillary. Hillary Clinton själv var försiktigt positiv till Obamas reform.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.