ANALYS: Nu är sonen i hetluften

Ryssland, Ryssland, Ryssland. Donald Trump kommer inte undan. Sonen Donald jr försäkrar att pappa inte kände till den senast avslöjade kontakten. Men de ryska förbindelserna hotar presidenten.

ANNONS
|

Ryssland, Ryssland, Ryssland är det mantra som nu upprepas för att fästa uppmärksamheten på vad som hotar Donald Trumps presidentskap. Han satte själv tonen under valrörelsen genom att i valtal uppmana Ryssland att hacka Hilllary Clintons e-post och ledde talkörerna om att hon borde sättas i fängelse.

Olämpliga kontakter

En rad olämpliga ryska kontakter har redan lett till att den nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn tvingats avgå och flera andra som står Trump nära utreds av Robert Mueller, tidigare FBI-chef och specialutredare av Trumpkampanjens band till Ryssland.

Det allvarligaste är sonen Donald Trumps möte med en rysk kvinnlig jurist i Trump Tower för ett drygt år sedan. Mötet arrangerades av en rysk popstjärna och en amerikansk manager som båda haft nära kontakt med familjen Trump sedan tiden då Donald Trump senior ägde skönhetstävlingen Miss Universe som ett år avgjordes i Moskva.

ANNONS

Donald Trump jr förespeglades att den ryska juristen hade intressant och skadlig information om Hilllary Clinton som kunde avgöra presidentvalet till Trumps fördel.

När New York Times bad om Donald jr:s kommentar till en mejlväxling om detta valde han att offentliggöra hela mejlkonversationen. Där framgick det att mötet – som tidigare förnekats – skett och att även Trumps svärson Jared Kushner – gift med dottern Ivanka – och den tidigare kampanjchefen Paul Manafort var med.

"Ville bara lobba"

Donald jr säger att pappa inte kände till mötet och att inget av värde utlovades av den ryska juristen. Hon ville bara lobba för att sanktioner mot Ryssland skulle hävas i utbyte mot att amerikanska par skulle få adoptera ryska barn vilket hamnat i väntläge på grund av de amerikanska sanktionerna.

Donald Trump försvarar sin son med hetta och kallar honom en enastående person. Trump frikänner honom helt och bedyrar Trumpklanens oskuld.

Att möta utländska lobbyister kan ses som ett oskyldigt tilltag om det inte vore för att Kreml direkt anklagas av alla amerikanska underrättelsetjänster för att ha försökt påverka utgången av presidentvalet till Trumps fördel. Strax efter mötet med den ryska juristen i Trump Tower intensifierade Donald Trump sin kampanj mot Hillary Clinton med skriken om att hon skulle låsas in och uppmaningarna till Ryssland att hacka. Wikileaks kunde också börja läcka ut material från hackningen av det demokratiska partiet och Clintons kampanj. Källan var då okänd men USA:s säkerhetsorgan pekar ut Ryssland.

ANNONS

Strikta regler

Det finns strikta regler för hur utländska intressen ekonomiskt kan bidra till politiska kampanjer. Grunden är nolltolerans. Utländska bidragsgivare kan ställas inför rätta och kampanjerna kan också råka illa ut. Utländska politiska påtryckningar är svårare att komma åt men anses olagliga. Donald jr:s mejlkonversation visar att kontakten med den ryska juristen gått över gränsen. Tongivande jurister i USA anser att sonen Trump borde anmält det ryska intresset för att påverka valet till den federala polisen FBI.

Det märkliga i historien är med vilken oskicklighet som familjen Trump hanterat det känsliga ärendet. USA har världens mest avancerade underrättelsesystem och avlyssnar konsekvent ryssar med starka band till Kreml. Det är här som Donald Trump jr:s mejlväxling troligen har fångats upp.

Om Donald jr inte vore son till presidenten skulle han antagligen redan nu ha fått lämna den innersta kretsen. Han har visserligen ingen formell post i administrationen – som systern Ivanka och hennes man Jared Kushner – men står nära sin far och var inblandad i kampanjen.

Styr tillsammans med familjen

Att det är familjemedlemmar som styr tillsammmans med Donald Trump innebär att han är särskilt sårbar. Att avskeda sin egen familj är inte enkelt. Familjen skyller nu istället läckorna till medierna – om bland annat det som Donald jr själv under galgen publicerade – på stabschefen Reince Priebus. Stabschefen hänger därmed mot repet samtidigt som Trump fått allt svårare att rekrytera till kvalificerade jobb som vanligtvis många brukar slåss om.

ANNONS

Donald Trump är sedan länge sin egen värsta fiende. Familjemedlemmarna hjälper knappast upp situationen.

ANNONS