Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

President Donald Trump, tillsammans med sjukvårdsministerTom Price och vicepresident Mike Pence, efter den inställda omröstningen om sjukvårdsreformen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Analys: Nederlag och bevis på splittring

Ett stort nederlag för Donald Trump och bevis för att det inte är så lätt att genomföra reformer, är analysen av tumultet kring sjukförsäkringsreformen.

- Det här var en av nyckelfrågorna, en av de första sakerna han kunde åtgärda. Det är också ett nederlag för Paul Ryan som ledde motståndet mot Obamacare under Obama, säger Dag Blanck, docent i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Misslyckandet att få igenom lagförslaget visar hur splittrat det republikanska partiet är, det har inte gått att enas kring en av partiets huvudfrågor.

Trumps nederlag är det första exemplet på att det inte går så lätt att driva igenom reformer, och det kan göra att marknaderna påverkas negativt, tror Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare.

- Det kan nog bli en del oro, även om det inte utbryter panik. Marknaden hade räknat med att Donald Trump skulle leverera när det gäller reformerna han lovade i valkampanjen. De hade redan räknat hem både bättre näringspolitik och skattereformer, säger han.

Donald Trump valde att lägga skulden för nederlaget på Demokraterna.

- Det är en typisk trumpsk reaktion. Han saknar politisk erfarenhet och vet inte hur det fungerar, säger Dag Blanck.