Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Migranter tar sig över metallstaket som skiljer Marocko från den spanska enklaven Melilla, och Afrika från Europa. Bild: Santi Palacios
Migranter tar sig över metallstaket som skiljer Marocko från den spanska enklaven Melilla, och Afrika från Europa. Bild: Santi Palacios

Analys: Murar och gränspolis löser inte flyktingkrisen

Bygg en mur genom Sahara. Det påstås USA:s president Donald Trump ha uppmanat Spanien för att stoppa migrationen till Europa. Oavsett om det stämmer eller inte, är EU inne på samma linje: fler gränshinder och vakter ska lösa unionens värsta kris.

En mur mot Mexiko var som bekant ett av Trumps löften inför presidentvalet. På hans kampanjkontor i Youngstown i Ohio, i det industriella rostbälte som gav honom segern, såldes symboliska byggstenar till muren för fem eller tjugo dollar. Försäljningen gick lysande, berättade Tracey Winbush, som ledde Donald Trumps kampanj i Mahoning County.

Ännu är den riktiga muren inte finansierad och på plats. Men det finns redan tillräckligt med murar, taggtrådsstängsel, rörelsedetektorer, drönare och väpnade patruller längs den långa och delvis svårtillgängliga gränsen. Det är förenat med livsfara att ta sig in i USA för att jobba och återförenas med anhöriga.

Enligt Trump är det huvudsakliga syftet att stoppa tjuvar, mördare, våldtäktsmän och knarkhandlare. Men det måste vara en ytterst liten del av alla de människor som tycker det är värt riskerna trots allt sämre odds. På senare tid har vi också sett många exempel på hur barn skiljs från sina föräldrar i tragedier som ingen kan försvara.

Nu ska Donald Trump även ha föreslagit att Spanien bygger en mur genom Saharaöknen. Han uppges ha sagt: "Gränsen i Sahara kan inte vara större än vår gräns mot Mexiko, som är omkring 2 000 miles lång." Det är drygt 320 mil. Sahara är från väst till öst 580 mil, enligt Wikipedia.

Kungligt besök i Vita huset

Uppgifterna kommer från den spanske utrikesministern Joseph Borrell, enligt den brittiska tidningen The Guardian. Det var under en lunch i Madrid tidigare i veckan som ministern ska ha berättat för gästerna att den amerikanske presidenten kom med sitt allvarligt menade förslag i juni. Det antas ha skett vid ett besök i Vita huset av den spanske kungen Felipe och drottning Letizia där även Borrell var med.

Att uppföra en mur genom Sahara är givetvis inte realistiskt. Spanien har två landområden längs den marockanska kusten, Melilla och Ceuta. Det är EU:s södra gräns i Europa och har blivit den största migrantrutten till Europa. Hittills i år har över 33 000 kommit över havet, och 1 700 dött eller försvunnit.

Trots att de spanska enklaverna är stängda bakom höga staket med skärande taggtråd i dubbla rader, övervakade dygnet runt med alla tekniska hjälpmedel och civilgardister med hundar, lyckas många storma staketen från Marocko och ta sig över.

GP träffade i våras migranter som kommit till Ceuta och bodde i rivningskåkar på övergivna tomter med sopor och skräp i drivor. De var ständigt beredda på polisens razzior. Men de drömde fortfarande om att ta sig till det spanska fastlandet, över Gibraltar sund i båt eller gömd under en lastbil på färjan.

Bland lyxjakter, flotta restauranger och välmående människor med mycket pengar i Puerto Banus, söder om Marbella, såg vi afrikaner som hade lyckats. I grupper sålde de piratkopierade solglasögon och annat krimskrams. Med skygga blickar tittade de sig omkring lika mycket efter kunder som civilpolis. De levde med risken att bli gripna och hemskickade.

Fler migranter till Lesbos igen

När flyktingkrisen var som värst kom flera tusen migranter varje dygn till Lesbos och lägret Moria. Nu ökar antalet igen.. Bild: Petros Giannakouris
När flyktingkrisen var som värst kom flera tusen migranter varje dygn till Lesbos och lägret Moria. Nu ökar antalet igen.. Bild: Petros Giannakouris

Nu ökar igen antalet vuxna och barn som tar sig från den turkiska kusten till de grekiska öarna. Till Lesbos kommer nu flera hundra varje dygn, enligt ekots utsända. Det sker trots EU:s överenskommelse med Turkiet om att förhindra just detta. Det ökända lägret Moria på Lesbos är överfullt och förhållandena miserabla.

Ett huvudämne vid EU:s informella toppmöte i Salzburg har varit stärkt skydd av unionens yttre gränser. Ökat samarbete med afrikanska länder är en metod för att minska den illegala trafiken över Medelhavet. Egypten kan bli en ny partner.

Migrationskrisen har underblåst populism och nationalism och sått split i EU. Utan en gemensam hållning är de stora och komplexa problemen ett hot mot unionens framtid. Men murar och gränspolis löser inte krisen. Inte ens med en mur genom Sahara. 68 miljoner människor är på flykt i världen, enligt UNHCR, och siffran ökar för femte året i rad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.