Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En poster på den saudiske journalisten i närheten av platsen där han försvann. Bild: Emrah Gurel

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Analys: Ingen går säker i det nya kalla kriget

Utländska makters tentakler når överallt. I det nya kalla kriget går ingen säker. Den saudiske journalisten som gick upp i rök kan vara det senaste exemplet.

Jamal Khashoggi sågs senast i tisdags när han besökte Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Det var ett rutinärende. Utanför väntade fästmön. Men mannen kom inte tillbaka. De saudiska myndigheterna hävdar att han gick ut och försvann och att det därför inte längre är en fråga för Saudiarabien, utan för Turkiet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den turkiske presidenten Reccep Tayyip Erdogan kräver att saudierna bevisar att han lämnade konsulatet. Till saken hör att övervakningskameror är fullt synliga från gatan och rimligen måste ha fungerat.

Enligt obekräftade uppgifter från turkiska poliskällor har Jamal Khashoggi mördats. Han har kanske till och med styckats och förts ut i en svart diplomatskyltad bil, i en konvoj som lämnade konsulatet två timmar efter att Khashoggi kom dit.

Fantasi eller verklighet, det vet vi inte ännu. Däremot kan vi vara säkra på att den turkiska underrättelsetjänsten är effektiv. Med tillgång till exempelvis biljett- och bokningssystem och ett omfattande system av kameror längs vägar och allmänna platser är det bara en tidsfråga innan vi får nya ledtrådar. Turkisk polis har även fått tillstånd att gå in i konsulatets lokaler.

Inte bara drama om försvunnen man

Men det här är inte bara ett drama om en mystiskt försvunnen man. Det handlar även om makt och pengar i ett hårdare och auktoritärare samhällsklimat, med ökade motsättningar och mindre tolerans mot oliktänkande på många håll. I Egypten, som EU hoppas ska förhindra flyktingar att ta sig till Europa, sitter till exempel sedan snart sex månader den egyptiska småbarnsmamman Amal Fathey i fängelse för att hon protesterat mot att hon blivit sexuellt trakasserad, rapporterar ekot.

Regimkritiker angrips och det officiella förnekandet blir norm. Budbäraren avfärdas som spridare av falska nyheter och, i dagens oupphörliga online-flöde, växer tvivlet och utnyttjas.

Jamal Khashoggi stod det saudiska kungahuset nära. Men kronprins Mohammed bin Salmans har befäst sin egen maktposition, fängslat rivaler och startat krig och skärpt tonen mot ärkefienden Iran, Khashoggi blev en inflytelserik och farlig kritiker från USA, där han bodde.

Det är ett tänkbart motiv, om ett brott ligger bakom försvinnandet.

Känslig affär för Erdogan — och Trump

Samtidigt är relationen till Saudiarabien känslig för president Erdogan, politiskt och ekonomiskt. Det gäller även för Donald Trump. Saudiarabien var det första land han besökte som USA:s president. Han blev varmt mottagen och deltog i svärdsdansen. Saudierna är dollarstinna köpare av amerikanska vapen. Dessutom är länderna allierade i synen på Iran som roten till det onda i Mellanöstern.

Vi får se om Khashoggi-affären kommer att påverka relationerna.

En annan nyhet i sammanhanget: Namnet har avslöjats även på den andre mannen, som misstänks för ett mordförsök på den före detta ryske dubbelagenten Sergej Skripal och dennes dotter i brittiska Salisbury. Enligt uppgift är han militärläkare och anställd av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, liksom hans medmisstänkte.

President Vladimir Putin har förnekat att den ryska staten skulle ligga bakom mordförsöket. Han har dock varit tydlig med vad han tycker om Skripal. Han betecknar den forne agenten, enligt ryska RT, som "förrädare" och "avskum". Presidenten ska ha sagt att ju fortare massmedia slutar skriva om honom, desto bättre är det.

Frågan är då bara: Bättre för vem?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.