Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sedan 4 oktober har demonstrationer pågått i den ryska delrepubliken Ingusjien. Det var dessa som Oleg Kozlovskij övervakade för Amnesty International räkning när han, enligt sitt vittnesmål, blev bortförd och misshandlad.

Amnestyutredare skenavrättad i Ingusjien

Oleg Kozlovskij var utsänd av Amnesty International för att övervaka demonstrationer i Ingusjien. I stället blev han bortförd, misshandlad och utsatt för skenavrättningar av män som hävdade sig vara ryska poliser, enligt organisationen.

Misshandeln uppges ha skett i samband med att Oleg Kozlovskij i förra veckan befann sig i den ryska delrepubliken Ingusjiens huvudstad Magas för att övervaka demonstrationer. Protesterna har pågått sedan Ingusjiens ledare skrev under ett gränsavtal med Tjetjenien i slutet av september.

Kozlovskij berättar att han lurats in i en bil av en man som påstod sig stå bakom demonstrationerna. Därefter fördes han till en plats utanför Magas, där han ska ha misshandlats i två timmar av maskerade män – som också utsatte honom för skenavrättningar. Männen ska ha sagt att de kom från en polisenhet som bekämpar extremism.

"De höll en pistol mot mitt huvud och sade att de tänkte döda mig. De krävde att få namnen på mina kontakter i Ingusjien och hotade med att döda min fru och mina barn om jag berättade vad som hänt", skriver Kozlovskij i ett uttalande.

"Det är ytterst viktigt att världen får veta vilka risker människorättsaktivister utsätts för i Ryssland."

Amnesty International fördömer händelsen och har lämnat in ett formellt klagomål till de ryska myndigheterna.