Det amerikanska kongressområdet i huvudstaden Washington sattes under fredagskvällen i så kallad lock down efter att en bil forcerat en säkerhetskontroll och därefter körde på två poliser.
Det amerikanska kongressområdet i huvudstaden Washington sattes under fredagskvällen i så kallad lock down efter att en bil forcerat en säkerhetskontroll och därefter körde på två poliser. Bild: J. Scott Applewhite

Amerikanska kongressen stängd efter säkerhetshot

En polisman dog under fredagen efter att en gärningsman med bil forcerade en säkerhetskontroll utanför den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium och körde på två poliser. Gärningsmannen lämnade sedan fordonet och sköts till döds efter att ha dragit kniv mot poliserna. Motivet till attacken är oklart, enligt amerikanska medier har en 25-årig man från Indiana identifierats som bilföraren.

ANNONS
|

En stor polisinsats inleddes under fredagskvällen svensk tid utanför den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium efter att en bil forcerat en säkerhetskontroll.

Hela kongressområdet sattes direkt efter händelsen i så kallad lock down. Människor som befann sig i byggnader i området uppmanades att hålla sig inne och borta från fönster.

Pelosi: ”Martyr för demokratin”

Kapitoliumpolisen bekräftade efter dådet på Twitter att två polismän hade skadats efter att ha blivit påkörda av en bil i området.

De påkörda poliserna kördes till två olika sjukhus där en av dem senare avled av sina skador, meddelade polisen under en presskonferens senare under kvällen.

Den avlidna polismannen hade jobbat för Kapitoilumpolisen i 18 års tid.

ANNONS

”Han är en martyr för vår demokrati”, skriver Nancy Pelosi, talman i det amerikanska representanthuset i uttalande.

Oklart motiv

Enligt Kapitoliumpolisen stannade gärningsmannen som körde på poliserna inte vid en säkerhetskontroll utan forcerade istället grindarna. Personen ska sedan ha tagit sig ut ur bilen med dragen kniv och gjort utfall mot poliser, varpå polisen öppnade eld och sköt gärningsmannen som senare avled av sina skador.

Under en presskonferens vid 21-tiden på fredagskvällen, svensk tid, meddelade polisen att det då inte fanns något som pekade på att det skulle röra sig om en terrorattack, även om det inte kunde uteslutas.

Enligt flera amerikanska medier har gärningsmannen identifierats som en 25-årig man från Indiana.

Presidenten informerad

President Joe Biden ska ha informerats om händelsen, men har ännu inte kommenterat den.

Flera olika myndigheter uppges delta i utredningsarbetet efter händelsen, där ibland FBI.

Sedan den uppmärksammade stormningen av kongressbyggnaden den 6 januari då fyra Trumpsupportrar och en polisman omkom har säkerheten varit förhöjd runt kongressbyggnaden.

Fredagens händelse innebär alltså att det är andra gången inom loppet av tre månader som en polisman som arbetar med att skydda den amerikanska kongressen dött i tjänst.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS