Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moon Jae-In får en hejdå-kram av Kim Jong-Un efter lördagens möte i Panmunjom.

Amerikanska höjdare besöker Nordkorea

En grupp högt uppsatta amerikanska företrädare har rest till Nordkorea för att bland annat samtala med landets vice utrikesminister. Tidigare under dagen hälsade Sydkoreas president Moon Jae-In att Kim Jong-Un är inställd på att träffa USA:s president Donald Trump.

I den amerikanska grupp som korsade gränsen till Nordkorea på söndagen ingår bland andra Sung Kim, före detta USA:s ambassadör i Sydkorea med erfarenhet av tidigare förhandlingar med Pyongyang om Nordkoreas kärnvapenprogram, rapporterar The Washington Post med hänvisning till källor.

Han ska bland annat träffa vice utrikesminister Choe Son-Hui, som i ett delvis hårdfört uttalande på nordkoreanska UD:s hemsida fick Trump att tillfälligt avstyra det inplanerade toppmötet mellan Trump och Kim i Singapore.

Få toppmöte i hamn

Bland de amerikanska representanterna är också Koreaexperten Allison Hooker vid USA:s nationella säkerhetstråd. Möjligen är även Randall Schriver vid Försvarsdepartementet – med inriktning på Östasien och som följt med utrikesminister Mike Pompeo till Pyongyang tidigare – med i gruppen. Det har inte bekräftats, men enligt Washington Post har han rest till Sydkoreas huvudstad Seoul.

Mötet väntas pågå fram till och med tisdag i byggnaden Tongilgak vid gränsen mellan länderna och ska syfta till att få det planerade toppmötet i hamn, sedan hård retorik från både Washington och Pyongyang den senaste tiden hotat omintetgöra samtalen.

Det amerikanska besöket sker sedan de två koreanska ledarna höll ett, uppenbarligen i all hast arrangerat, möte i Panmunjom på lördagen. Det är bara fjärde gången ledare för Nord- och Sydkorea träffas sedan landets delning på 1950-talet.

Kim optimistisk

Dagen därpå kom Moon med positiva besked.

- Ordförande Kim och jag har enats om att toppmötet (med Trump) den 12 juni bör hållas på ett lyckat sätt, och att vår kamp för kärnvapenavrustning på Koreahalvön och en evig fred inte ska avstanna, säger Moon på en presskonferens efter att ha återvänt från gränsbyn Panmunjom, rapporterar nyhetsbyråer från Seoul.

Moon förklarade sig chockad när Trump i veckan meddelade att junimötet var inställt. Men knappt hann bläcket torka på Trumps brev till Kim förrän alla säger att frågetecknen har rätats ut och att mötesförberedelserna fortsätter.

- Vi tittar på den 12 juni i Singapore. Det har inte förändrats, säger Trump i Vita huset.

- Det rullar på väldigt fint.

Fram till i år hade ledarna för de koreanska staterna bara mötts två gånger, 2000 respektive 2007 i Pyongyang. Nu har Kim och Moon träffats i Panmunjom två gånger på en månad. Och de säger sig vid lördagens överläggningar ha enats om att fortsätta "träffas ofta".