Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Amerikansk soldat greps – försökte hjälpa IS

En amerikansk soldat har gripits misstänkt för att ha försökt hjälpa IS. Han trodde att det var terrororganisationen han var i kontakt med – men i själva verket var det FBI-agenter soldaten kommunicerade med.

Den 34-årige soldaten, stationerad på Hawaii, hjälpte vad han trodde var IS att införskaffa en drönare som de skulle använda mot den amerikanska militären. Han misstänks även för att ha kopierat hemliga militära handlingar som han ville delge terrororganisationen.

Mannen greps i lördags. När han då trodde att han träffade en IS-medlem – i själva verket en hemlig agent – svor han trohet till IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdad.

Enligt ett 26 sidor långt skriftligt vittnesmål från FBI ska soldaten ha varit under utredning under ett års tid. Militären misstänkte i fjol att den 34-årige soldaten höll på att radikaliseras och bad den federala polisen att utreda honom.

Soldaten har tidigare tjänstgjort i Irak och Afghanistan, är specialiserad på luftfartskontroll och har fått omfattande träning i närstrid. FBI beskriver honom som en "ensamvarg" som inte har några kopplingar till någon som skulle kunna utgöra ett hot mot Hawaii.