Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Turkiska soldater på vakt utanför ett fängelse i Aliaga i Izmir-provinsen i västra Turkiet, där en domstol i förra veckan avslog den amerikanske pastron Andrew Brunsons begäran att släppas fri.

Amerikansk pastor satt i husarrest i Turkiet

En turkisk domstol har beslutat att sätta den amerikanske pastorn Andrew Brunson – som suttit fängslad i landet i nästan två år – i husarrest, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Det är dock oklart om han ännu tillåtits att lämna fängelset.

Brunson, som drev en kyrka i staden Izmir i västra Turkiet, greps i oktober 2016. Han står åtalad för att ha varit inblandad i verksamhet med kopplingar till den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen, som Turkiet anklagar för att ha organiserat kuppförsöket 2016, och den terrorstämplade PKK-gerillan.

Brunson nekar till anklagelserna. Han är en av tiotusentals människor som gripits på liknande anklagelser under det undantagstillstånd som president Recep Tayyip Erdogan utfärdade efter kuppförsöket 2016 och som gällde fram till den 18 juli i år.

USA har krävt att pastorn ska släppas och fallet har ytterligare belastat de redan ansträngda relationerna mellan de två Nato-allierade länderna.