Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det är upp till USA:s delstater – inte den federala regeringen – att bestämma om dömda brottslingar får rösta eller inte. Arkivbild.

Amerikansk kvinna döms – för att ha röstat

Crystal Mason har dömts till fem års fängelse. Brottet? Hon röstade i USA:s presidentval. Mason var villkorligt frigiven när hon gick till vallokalen, vilket strider mot lagen i Texas där hon bor. Hon är en av många amerikaner som berövats sin rätt att rösta sedan de dömts för brott.

- Mamma tjatade på mig att "gå och rösta, gå och rösta". Så jag tänkte okej, jag gör som hon säger, säger Crystal Mason till tv-kanalen CBS.

När hon kom till vallokalen i Forth Worth och hennes namn inte fanns i röstlängden blev hon förvånad. Men hon beslutade sig ändå för att lägga en provisorisk röst och hoppas att det bara blivit något fel. Vad hon missade var det finstilta. På röstsedeln gick att läsa att det är ett brott att rösta i Texas om man inte har rätt att göra det.

"Helt ovetande"

Och det hade inte Mason, enligt delstatens strikta vallagar. 43-åringen var nämligen villkorligt frigiven från ett fängelsestraff hon avtjänat för skattebrott. I Texas får dömda brottslingar inte rösta under tiden som de avtjänar sitt straff, även om de inte sitter inlåsta.

- Vi borde få göra det. Vi betalar skatt. Det är min åsikt i alla fall, säger Mason som hävdar att hon inte hade en tanke på att hon kunde begå ännu ett brott genom att försöka delta i presidentvalet 2016.

Tre månader efter Donald Trumps seger kallades flerbarnsmamman till en domstol i Forth Worth, hon fördes bort i handfängsel och fick tillbringa natten i häktet, skriver tidningen The Guardian. I torsdags dömdes hon till fem års fängelse för bedrägeri i samband med val samt tio år i federalt fängelse för att ha brutit mot reglerna under sin villkorliga frigivning.

Sex miljoner berövade

I Texas beräknas en halv miljon människor ha blivit fråntagna sin rätt att rösta av samma anledning som Crystal Mason. I hela USA är motsvarande siffra över sex miljoner människor, enligt organisationen Procon som bevakar kontroversiella frågor. Flera amerikanska delstater tar ifrån dömda brottslingar rätten att rösta för resten av livet – något som ständigt blir ifrågasatt.

"Att beröva brottslingar rätten att rösta undergräver allt det som vår lagstiftning vilar på. Vi kan inte hålla våra medborgare ansvariga utifrån lagar samtidigt som vi nekar dem all rätt att kunna påverka lagstiftningen", skrev Gideon Yaffe, juridikprofessor vid Yaleuniversitetet, i tidningen The Washington Post inför förra valet.

I november kommer Florida att ta ställning till om man ska lätta på sin lagstiftning, som är en av de tuffare i landet, vilket skulle återge en miljon människor rätten att rösta, enligt The Guardian.