Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Amerikaner avråds från att resa till Sverige

På grund av den höga smittspridningen i Sverige avråder amerikanska UD sina medborgare från att resa hit, skriver Reuters. Svenska UD gör fortsatt samma bedömning för resor till USA.

Sverige återfinns på den lista över 116 nya länder som det amerikanska utrikesdepartementet avråder från resor till. Anledningen är att länderna på listan bedöms ha en smittspridning på ”Nivå 4”, vilket innebär en ”väldigt hög nivå av covid-19”.

På listan finns även länder som Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Mexico, Finland, Spanien och Italien.

LÄS MER: Efter höga smittspridningen – nu stänger 20-miljonersstaden New Delhi ned

Sedan tidigare hade utrikesdepartementet 34 länder på sin lista. Totalt avråds amerikanerna i dag från resor till 150 länder.

Svenskar avråds resa till USA

För en rad andra länder, exempelvis Kina och Japan, bedöms smittspridningen ligga på ”Nivå 3”, varför amerikaner uppmanas överväga att inte resa till de länderna.

Det rör sig dock om rekommendationer och förbjuder inte amerikaner från att resa till de berörda länderna.

På grund av pandemiutbrottet beslutade svenska UD den 14 mars 2020 att avråda från icke nödvändiga resor till alla länder.

Sedan dess har man hävt avrådan för icke nödvändiga resor till en rad europeiska länder. För övriga världen, däribland USA, gäller UD:s avrådan i nuläget till den 31 maj.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.