Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skadade får behandling på ett sjukhus i Kabul efter lördagens självmordsdåd.

Ambulansbomb dödade nära hundra i Kabul

Minst 95 människor har dödats efter att en självmordsbombare sprängt en ambulans i Afghanistans huvudstad Kabul. Attacken är den värsta i antal dödsoffer räknat sedan i maj.

Den kraftiga explosionen inträffade omkring 400 meter från den svenska ambassaden vid 13-tiden, lokal tid.

- All ambassadpersonal är i säkerhet. Vi följer läget. Vi har inga uppgifter om drabbade svenskar i nuläget, säger Fredrik Nordin vid UD:s presstjänst.

Dejan Panic, vid den italienska hjälporganisationen Emergency, som driver ett akutsjukhus i Kabul, hörde explosionen och gick ut och såg röken stiga mot himlen.

- Vi började förbereda oss för en situation med många skadade. För jag var ganska säker på att det skulle ske, baserat på tidigare händelser, säger Dejan Panic.

Omkring 130 personer har förts till sjukhuset där Panic är verksam, som ligger i närheten av explosionsplatsen. Förutom skadade så rör det sig om 15 döda på sjukhuset, och ett större antal chockade människor.

- Vi har ett antal skadade som kräver större ingrepp. Vi kommer att arbeta med dem till sent i morgon, säger Dejan Panic.

"Kaotiskt"

Många har splitterskador över hela kropparna. En del patienter har också allvarliga brännskador.

- På grund av det stora antalet skador är det ganska kaotiskt. Men vi har stor erfarenhet från liknande händelser, vi vet exempelvis att de som skriker och ropar är ofta är i ett bättre tillstånd än andra, säger Panic.

Explosionen beskrivs som en av de kraftigaste de senaste åren. Några mindre byggnader i närheten ska ha kollapsat och fönsterrutor skakade flera kilometer från platsen.

- Självmordsbombaren använde en ambulans för att ta sig igenom vägspärrarna. Han passerade den första genom att säga att han skjutsade en patient till sjukhuset Jamuriate och vid den andra vägspärren upptäcktes han och då sprängde han fordonet, säger Nasrat Rahimi vid inrikesdepartementet till AFP.

Tailbanerna tar på sig

En talesperson vid hälsodepartementet uppger enligt internationella nyhetsbyråer att en sammanräkning från sjukhusen pekar på minst 95 döda och 150 skadade.

- Det var många döda kroppar och blod överallt. Människor grät och skrek och sprang från platsen, säger vittnet Ahmed Naweed till al-Jazira.

Niclas Ericsson på Svenska Afghanistankommittén befann sig omkring fem minuter med bil från platsen.

- Vi hade just avslutat en brunch med kollegorna. När folk var tillbaka i sina lägenheter så kände man att huset skakade till, säger han till TT.

Talibanerna tar på sig dådet, det senaste i en rad attacker i Kabul och övriga Afghanistan, som är samtalsämnet bland människor i staden.

- De flesta offren är vanliga afghaner som råkar befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Det blir en otrygghet och belastning på samhället som gör att livet blir svårare, säger Ericsson.

För några dagar sedan attackerades Rädda Barnens anläggning i Jalalabad, och förra helgen dödades 25 personer när gärningsmän gick till angrepp mot ett lyxhotell i Kabul.

För biståndsorganisationer lederna attackerna till att det är mer komplicerat att arbeta och ta sig runt.

- Samtidigt är det viktigare än någonsin att omvärlden inte drar in sitt stöd för den långsiktiga utvecklingen i Afghanistan. Det vi vill i första hand är att kunna fortsätta vårt arbete för att bygga upp landet och säkra utbildning och sjukvård, främst ute på landsbygden. Så det här är en störning i vårt arbete, men vi gör vad vi kan för att hålla i gång vår verksamhet, som hittills inte påverkats i någon större utsträckning, säger Ericsson.

Förvärrad situation

Emergency har varit på plats i Afghanistan sedan 1999 och har 400 lokalanställda, liksom tolv till femton utländska medarbetare.

- 2017 var det dödligaste året och vi hade det högsta antalet offer vi haft i Kabul. Och Kabul samlar patienter från alla provinser i Afghanistan, som söker sig hit för att få den bästa vården, säger Dejan Panic, och tillägger att 2018 ser ut att bli ännu värre.

Han säger att Kabul förändrats det senaste året.

- När jag pratar med våra lokalanställda så är alla väldigt oroliga. En anställd berättade att varje morgon som han lämnar hemmet för att åka till jobbet är han osäker på om han kommer att komma hem igen på kvällen, säger han.