Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ny skylt visar vägen till Olivkvistgatan. I bakgrunden ligger USA:s ambassad i Ankara.

Ambassadgator slagträn i diplomatiska bråk

Ett sätt att provocera eller kanske locka fram ett skratt trots ansträngda relationer? Att USA:s ambassad numera ligger på Olivkvistgatan i Ankara illustrerar hur ilska över en stats agerande kan urarta i diplomatisk pajkastning – i form av omdöpta gator.

När kommunanställda i Ankara for till gatan som brukade vara uppkallad efter den turkiska huvudstadens tidigare guvernör Nevzat Tandogan var de inte bara utrustade med en ny skylt – utan också med ett välbeprövat knep för att röra om i de diplomatiska grytorna.

Relationerna mellan Ankara och Washington DC har ansträngts av Turkiets pågående "operation olivkvist" mot den kurdiska milis som USA har samarbetat med i Syrien. Som ett tecken på kräftgången har Tandogan fått stå tillbaka för den nyinstiftade Olivkvistgatan.

Här ligger USA:s ambassad, men det amerikanska utrikesdepartementet har inte låtit sig dras med i muckandet, åtminstone inte offentligt, utan har taktfullt meddelat att "de kan kalla den vad de vill, så länge som de inte bryter mot sina egna lagar".

Beprövat knep

Det var inte första gången som Turkiet tog till ett dylikt provokationstrick. I november förra året döptes Förenade arabemiratens ambassadgata efter en ottomansk militärbefälhavare, efter det att en emiratisk minister retweetat ett påstående om att presidentens förfäder hade plundrat den heliga staden Medina.

Men det finns också två andra länder som tycks ha gjort det till sin paradgren att omsätta politiska frustrationer i vassa gatunamnspikar. Ryska företrädare var måttligt roade när de i januari fick beskedet att kommunfullmäktige i Washington DC beslutat att hedra dissidenten Boris Nemtsov, som mördades i närheten av Kreml i Moskva.

En del av Wisconsin Avenue, som av en händelse ligger framför den ryska ambassaden i den amerikanska huvudstaden, ska döpas om till Boris Nemtsov Plaza inför den tredje årsdagen av mordet den 27 februari.

Tilltaget gick förstås inte obemärkt förbi i Moskva. Där ska stadens lokala styre överväga förslaget från en rysk parlamentsledamot om att ändra adressen till en gatustump nära USA:s ambassad till "en nordamerikansk återvändsgränd" (1 North American Dead End).

Rasande diplomater

Redan på 1980-talet röstade USA:s kongress för att en del av 16:e gatan i Washington DC, utanför den dåvarande sovjetiska ambassaden, skulle döpas efter Andrej Sacharov – Sovjetunionens mest välkända dissident.

Diplomaterna från Moskva ska ha blivit rasande, eftersom de konfronterades med Sacharovs namn varje gång de gick in i byggnaden, men familjen har också hävdat att namnbytet ökade medvetenheten om hans öde.

Ett annat förslag från USA-kongressen, att uppkalla den kinesiska ambassadgatan efter dissidenten Liu Xiaobo, avfärdades som en polisk fars i Peking.

Andra diplomatgator i världen bär också spår av illa förklädd kritik. I Teheran hamnade Storbritanniens ambassad plötsligt på en gata uppkallad efter den hungerstrejkande IRA–fången Bobby Sands i stället för premiärministern Winston Churchill. Och under Vietnamkriget beslutade sig Indien att hedra Ho Chi Minh genom ett namnbyte vid en amerikansk beskickning.

"Ganska barnsligt"

Frågan är om namnbråken kan få några faktiska konsekvenser eller om det mest handlar om symbolpolitik.

- Att skicka politiska signaler ingår i internationell diplomati. Här handlar det om markeringar, att olika länder visar vad de tycker eller inte tycker om i det andra landet. Det känns dock som ett ganska barnsligt spel, säger Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.

- Jag är ytterst tveksam till att det får några vidare politiska effekter.