Ambassadör: Undvik Bangkok

ANNONS
|

Han ser ingen anledning för turister att resa till Bangkok, om de inte mellanlandar och reser vidare till turistorterna vid kusten. Sverige avråder sedan 23 april från icke nödvändiga besök i staden.

- Undvik Bangkok, om det inte är absolut nödvändigt. Vi vill få bort turismen härifrån så att inte svenskar råkar illa ut, säger Lennart Linnér.

För de svenskar som redan är där, grovt räknat tusen personer, varav drygt 400 är bofasta, gäller det enligt Linnér att hela tiden hålla sig uppdaterad om läget.

- Man ska läsa tidningar och hemsidor och ta reda på var det varit sammandrabbningar och var det är avspärrat. Man ska inte ens gå i närheten av avspärrningar – det är förenat med stora risker att gå dit, säger han.

ANNONS

Det gäller det ockuperade shopping- och affärscentret och flera andra turbulenta områden, bland annat i stadens norra delar.

Svenska ambassaden i Bangkok har mycket kontakter med svenskar i Thailand som vill förnya pass eller andra handlingar.

Just nu söker många thailändare visum och uppehålls- och arbetstillstånd för att hälsa på släktingar eller arbeta i Sverige under sommaren.

Fler utländska ambassader har tvingats stänga, den svenska ligger längre från händelsernas centrum.

- Vi ska försöka hålla ambassaden öppen så länge vi bara kan, säger Lennart Linnér.

Det är lågsäsong för turismen i Thailand och inget av de stora charterbolagen har resor till Bangkok. Fritidsresor har mycket begränsad chartertrafik till Phuket och där märker man inte av oroligheterna.

Högsäsongen drar i gång först vid månadsskiftet oktober–november och oroligheterna har hittills inte påverkat bokningen. Både Ving och Fritidsresor har nu fler bokningar än i fjol vid samma tid.

- Vi ligger 40 procent över förra årets bokningssiffror, säger Peter Hellström, informatör på Fritidsresor.

ANNONS