"Vi är väldigt långt från målet i Parisavtalet om att begränsa uppvärmningen till under två grader", säger Frankrikes president Emmanuel Macron.
"Vi är väldigt långt från målet i Parisavtalet om att begränsa uppvärmningen till under två grader", säger Frankrikes president Emmanuel Macron.

Allvarsord vid klimatmöte i Paris

Mera måste till, manar världens ledare på stormöte om klimatet.

ANNONS
|

Vid stormötet på en ö i Seinefloden använder den franske mötesvärden allvarsord om situationen.

- Vi rör oss inte snabbt nog, det är problemet. Vi måste alla agera för vi kommer alla att ställas till svars. Vi kan inte säga att vi inte visste, förklarar Macron enligt nyhetsbyrån AFP.

Allvaret inskärps även av hans gäster – exempelvis från Sverige.

ANNONS

- Klimatfrågan är den största frågan som vår generation har att hantera. Omställningen till ett hållbart samhälle måste gå betydligt snabbare, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en svensk pressträff i Paris.

- Vi kan inte längre lura oss själva att tro att klimatförändringarna är något som kommer drabba människor i framtiden. Det är här och nu, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).

Oroande trendbrott

Klimatmötet kommer i ett läge när USA nationellt har hoppat av klimatavtalet och världens utsläpp dessutom ökar igen, efter tre år i rad utan ökningar.

- Det är inte det trendbrott som vi hade hoppats på. Vi måste göra mer för att få ner utsläppskurvan, säger Isabella Lövin.

ANNONS

En stor fråga i Paris handlar om finansiering – och inte minst att pengar ska satsas i "rätt" saker.

- Hur skapar vi fler processer och metoder för länder, näringsliv och forskare att ta sig an de här utmaningarna tillsammans – och inte minst hitta fler sätt för företag att investera i projekt som bidrar till en hållbar utveckling. Det kallar vi för grön finansiering, och det kommer att bli helt avgörande för om vi ska lyckas med detta, säger Stefan Löfven.

Stål utan kol?

Flera tunga ekonomiska aktörer har redan hunnit lova att agera. Världsbanken lovar att från 2019 inte längre finansiera olje- och gasexploatering. Franska försäkringsjätten Axa ska i sin tur flytta 2,5 miljarder euro bort från företag som får mer än 30 procent av sina intäkter från kol, rapporterar AFP.

Sverige ställer också upp i kolkampen och skriver i Paris på deklarationer om att hålla prissättningen på kol under kontroll och sträva till koldioxidneutralitet senast år 2050.

Stefan Löfven tar även en annan kolfråga som exempel på hur klimatkampen dessutom kan användas för att skapa jobb och innovationer. Att framställa stål utan att använda kol kan komma att helt förändra dagens produktionssätt. Och utsläpp.

ANNONS

- Där ligger nu svensk forskning på i ett samarbete mellan samhälle, akademier och näringslivet. Man kan tänka sig den dagen när vi är först framme med den möjligheten så har Sverige tagit ett jättekliv, och det kommer att vara en produktion som är efterfrågad runt om i hela världen, säger statsministern.

"Ingen uppoffring"

Löfven trycker hårt på att förändringarna inte bara är nödvändiga – utan även ekonomiskt kloka.

- Dagens möte är oerhört viktigt för att visa att världen är beslutsam att öka takten i omställningen. Vi ser att vi har mer utsläpp nu än vad vi hade för några år sedan. Men det är också så att detta är samhällsekonomiskt smart. Det är ingen uppoffring, säger statsministern i Paris.

Paris, TT:s korrespondent

Fakta: Mötet i Paris

Parismötet One Planet hålls några veckor efter FN:s klimatmöte i tyska Bonn, ett arbetsmöte för att mejsla på regelverket för hur länderna ska arbeta och avrapportera för att nå Parisavtalets mål. På mötet deltog miljö- och klimatministrar.

Mötet aviserades i juli – en månad efter att Donald Trump meddelat att USA hoppar av Parisavtalet – och samlar omkring 1500 personer från över 100 länder.

Vid mötet närvarar Världsbankens chef Jim Yong Kim och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Från USA väntas bland andra Kaliforniens guvernör Jerry Brown, som lovat fortsätta arbetet mot klimatförändringar.

Mötet har tre teman: konkreta och gemensamma ageranden, innovationer och utökat stöd till de mest behövande.

ANNONS