Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den före detta FBI-chefen James Comey. Arkivbild.

Allvarlig kritik mot sparkad FBI-chef

Den sparkade FBI-chefen James Comey får kritik för sitt agerande under utredningen av Hillary Clintons e-posthantering. Comey gjorde en allvarlig felbedömning och har skadat bilden av rättsvårdande myndigheters opartiskhet, enligt en rapport.

Den rapport som granskat FBI:s utredning av den demokratiska tidigare presidentkandidaten Hillary Clintons användande av en privat e-postserver under hennes tid som utrikesminister har offentliggjorts. Clinton har hävdat att FBI:s agerande i frågan bidrog till att hon förlorade presidentvalet 2016.

Utredningen är gjord av amerikanska justitiedepartementets interna granskningsorgan och har främst fokuserat på om den sparkade FBI-chefen James Comeys uttalanden om byråns granskningar varit rätt avvägda.

Avvek från rutiner

James Comey höll bland annat en presskonferens i juli 2016, några månader innan presidentvalet, där han visserligen slog fast att FBI inte skulle ta frågan om Clintons e-post vidare till åklagare, men han kallade henne samtidigt för "extremt slarvig". Några månader senare öppnade FBI åter utredningen.

I rapporten står det att James Comey avvek från FBI:s och justitiedepartementets rutiner under utredningen. Enligt slutsatserna finns det inget som pekar på att han varit partisk. Men hans agerande har ändå skadat bilden av att FBI och justitiedepartementet är opartiska, skriver Bloomberg.

Mycket kritisk

Utredningen pekar också på att Comey inkräktade på den förra justitieministern Loretta Lynchs auktoritet i juli 2016 när han förklarade att Clinton inte skulle åtalas.

James Comey fick sparken i maj 2017.

Comey skriver på Twitter att slutsatserna i rapporten är rimliga, men att han inte delar alla av dem.

Rapporten är också mycket kritisk mot två FBI-anställda, Peter Strzok och Lisa Page, som deltog i utredningen av Clintons e-posthantering. De hade skickat en mängd sms till varandra där de var kritiska mot Donald Trump då han kandiderade till president. Enligt rapporten har de kastat en skugga över FBI.