Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Masha Gessen och andra ryska gay-aktivister under en protest i juni 2013.

Allt tuffare klimat för Ryssland homosexuella

De blir kallade pedofiler, torteras och skräms till tystnad. Situationen för ryska homosexuella blir allt tuffare.

I somras antogs en ny rysk lag som förbjuder "homosexuell propaganda" riktad mot minderåriga. Exakt vad den innebär är oklart, men klart är att polisen och andra myndigheter driver en hårdare linje mot homosexuella.

– Hbt-personer används som syndabockar och får skulden för allt ont som drabbar nationen, och utsätts för ökade risker för våld. Även om det inte rent tekniskt är förbjudet att vara homosexuell, är lagarna designade för att skrämma hbt-personer, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL.

Lagen har krympt livsutrymmet ytterligare för ryska homosexuella, i ett hårdnande samhällsklimat där president Putin framgångsrikt har målat upp en bild av homosexuella som något icke-ryskt, ett hot från väst som måste slås ner. Folket har han fått med sig: många ryssar likställer i dag homosexuella med pedofiler.

Den nya lagen, och politikers skarpa uttalanden mot homosexuella, har lett till en ökad våldsvåg mot ryska hbt-personer. Många upplever att det har blivit legitimt att ge sig på gaypersoner.

På sistone har det kommit rapporter om unga homosexuella i Ryssland som har kidnappats, torterats och förnedrats av nynazister och homofober. Offren har hotats med yxor eller pistoler och tvingats dricka urin. En man tvingades sätta sig på en glasflaska, som förövarna sedan tryckte in med ett slagträ.

Videoupptagningar på övergreppen har sedan skickats till offrens vänner och familj. Flera har tagit livet av sig efteråt.

En nynazistisk grupp som stått bakom flera kidnappningar har uppgett att målet var att "bota" männen från sin homosexualitet.

Nyligen stoppade Ryssland alla adoptioner till Sverige, med hänvisning till att Ryssland inte längre tillåter adoptioner till länder där samkönade äktenskap är lagliga.

Lagförslaget om att barn till homosexuella ska kunna omhändertas av sociala myndigheter tas upp i duman, det ryska parlamentets underhus, i februari.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.