Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jublande anhängare hälsar den republikanske presidentaspiranten Donald Trump i Fort Wayne i Indiana. Delstaten håller primärval på tisdag.

Allt ljus på valet i Indiana

Kan primärvalet i Indiana avgöra Republikanernas infekterade kamp om presidentkandidaturen? Ja, anser affärsmannen Donald Trump som leder i delstaten. Nej, säger hans rival, Texassenatorn Ted Cruz.

- Det blir ett öppet konvent... Donald Trump vet att han inte kan få stöd av en majoritet, sade Cruz i tv-kanalen ABC i helgen efter att ha spått att Trump inte kommer att nå de 1 237 delegater som krävs genom primärvalsprocessen.

Orkar vidare?

57 republikanska delegater står på spel i industristaten Indiana, omkring en femtedel av de knappt 250 som Trump behöver för att nå den magiska siffran. Ultrakonservativa Cruz stöds av delstatens guvernör Mike Pence, men är ändå fyra procentenheter efter den kontroversielle affärsmannen, enligt Real Clear Politics sammanställning av opinionsmätningar.

Ted Cruz har lovat att fortsätta sin kampanj fram till partiets konvent i Ohio i juli. Men frågan är om han verkligen orkar driva den vidare om han förlorar i Indiana. Cruz förlorade stort i de fem primärvalen på USA:s östkust i förra veckan och innan dess såg han sig besegrad av Trump i dennes hemstat New York. Matematiskt har Cruz ingen chans att ta hem 1 237 delegater via de återstående primärvalen.

Även Trump fäster stor betydelse vid tisdagens val.

- Indiana är väldigt viktigt... Om vi vinner i Indiana är den (kampen) över, sade han till jubel vid ett kampanjmöte i Terre Haute, enligt nyhetskanalen CNN.

Clinton leder

På den demokratiska sidan leder den förra utrikesministern Hillary Clinton över Vermontsenatorn Bernie Sanders med cirka sex procentenheter – både nationellt och i Indiana. Sanders höll i helgen en presskonferens där han uppmanade partiets så kallade superdelegater, de deltagare i partikonventet som röstar efter eget huvud, att stödja honom i de fall han vunnit i deras hemstater. Men även om så sker ligger Sanders efter. Han behöver vinna närmare 70 procent av de återstående delegaterna för att knipa nomineringen, en nära nog omöjlig uppgift.