Allt fler offer för infernaliska bränder i USA

Dödssiffrorna stiger i bränderna som fortsätter sprida sig i västra USA. En halv miljon invånare i Oregon finns i evakueringszoner. För Kaliforniens guvernör är infernot ett tecken på klimatförändringen.

ANNONS
|

USA är det värst drabbade landet i världen när det gäller coronaviruset. I detta kaos av sjuka, oro och kravaller om polisvåld och rasism finns även hotet så här års om ödeläggande orkaner som drar in från Karibien och Atlanten.

Och om detta inte räcker är det säsong för bränder som i intensitet saknar motstycke. På lördagen hade minst 26 människor dött på den amerikanska västkusten och ännu fler saknades. Hundratals uppgavs ha förlorat sina hem över arealer som förvandlas till infernon.

– Du tror aldrig att allt ska gå upp i lågor. Det är mycket att hantera, sade en invånare i södra Oregon till en tv-station.

ANNONS

Bland offren fanns en ettårig pojke i delstaten Washington och en tonåring i Oregon.

Medan bränderna rasar i de västra delstaterna riskerar människor att utsättas för ohälsosam rök som kan, enligt läkare, göra dem mer sårbara för covid-19. Samtidigt säger både lokala ledare och experter att förstörelsen har att göra med klimatförändringen, och att situationen sannolikt inte blir bättre.

– Kalifornien är mitt i en existentiell klimatkris. Det är bara två år sedan det här området såg den dödligaste löpelden i vår historia. Nu, inte långt härifrån, har en annan dödlig eld gått genom samma samhällen, sade delstatens guvernör Gavin Newsom på fredagen, enligt CNN.

– Det är ingen tvekan – klimatförändringen är här, och den inträffar fortare än de flesta hade förutsett, tillade han.

”Klimatförändringarna förändrar brandmiljön”

Att bränderna blir så stora har flera förklaringar, enligt Craig Clements, professor vid San José State University och expert på brandmeteorologi.

– Klimatförändringarna gör avtryck på allt det här, de förändrar brandmiljön, säger han enligt TT.

De senaste femtio åren har Kalifornien blivit cirka 1,4 grader varmare under sommarperioden. Det leder till att fukt stiger snabbare från marken till atmosfären. Även in på hösten ökar risken för att varm blåst ytterligare torkar bränslet och att bränderna blir mer våldsamma och sprids snabbare, enligt Craig Clements.

ANNONS

Under en längre torka 2012–2015, liksom 2018, beräknas fler än 100 miljoner träd ha dött i Kalifornien bland annat på grund av barkborrsangrepp.

– Där det brunnit de senaste dagarna är områden som haft extremt hög andel döda träd, säger Brittany Covich vid Sierra Nevada Conservancy, en myndighet som bekostar brandriskminskande åtgärder, till The Sacramento Bee, säger Craig Clements.

I delar av Kalifornien beräknas brandsäsongen ha förlängts med 75 dagar om året på grund av högre temperaturer. Torka och vindar förvärrar brandförloppen och ökar spridningen.

På lördagen hade fler än 40 000 invånare i Oregon evakuerats, och uppskattningsvis 500 000 fanns i evakueringszoner, uppgav delstatens guvernör Kate Brown enligt CNN.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS