Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Allt fler gruppbitar på plats i EU

En efter en faller de olika bitarna på plats inför byggandet av den nya mandatperiodens partigrupper i EU-parlamentet. Att även Sannfinländarna ansluter sig till Tory-dominerade ECR kan öppna för Sverigedemokraterna hos brittiska UKIP.

Dansk folkeparti, Sannfinländarna, tyska Familjepartiet och grekiska Anel tillhör dem som i går fick klartecken från ECR, som är namnet på den EU-skeptiska högergrupp som domineras av Tories - Konservativa partiet - i Storbritannien.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De två nordiska partierna har länge strävat mot gruppen, men fått kämpa mot tveksamhet kring deras syn på framför allt invandrare och muslimer.

-Dansk folkeparti håller på att röra sig politiskt. Partiet driver nu en politik för kontrollerad invandring och är inte överens med dem till vänster som tillåter okontrollerad invandring och välfärdsturism, försvaras dock partiet av Tory-ledamoten Syed Kamall - som själv är muslim - enligt Financial Times.

Öppnar för SD?

För Sannfinländarnas del godkändes gruppmedlemskapet först efter en granskning av en bloggtext om bland annat somalier som ledde till att nyinvalde ledamoten Jussi Halla-aho för två år sedan dömdes för hets mot folkgrupp, rapporterar Hufvudstadsbladet.

De två partiernas hopp åt mitten innebär att Nigel Farage och hans UK Independence Party (UKIP) behöver fler vänner i sin klart EU-fientliga partigrupp EFD. Det kan öppna för Sverigedemokraterna som ansökt om medlemskap i båda grupperna.

Grillo på väg?

EFD riskerar att även bli av med italienska Lega Nord och litauiska Ordning och rättvisa till den nationalistgrupp som Marine Le Pen hoppas bygga kring franska Nationella fronten.

Däremot kan partigruppen sannolikt räkna in Beppe Grillos italienska Femstjärnerörelsen som i går fick nej på sin förfrågan om medlemskap hos De gröna/EFA. Även de tyska eurokritikerna Alternative für Deutschland hamnar troligen hos EFD, eftersom Storbritanniens premiärminister David Cameron inte sägs vilja riskera sitt samarbete med Angela Merkel genom att släppa in partiet i sin grupp.