Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Allt fler advokater till Vita Huset

Varför försvårar Donald Trump för sig själv? Frågan hänger i luften när presidenten fortsätter twittra. Han utökar dessutom sin advokatstab och även vicepresident Mike Pence skaffar juridisk hjälp.

I går medgav presidenten via twitter:
"Jag utreds för att ha avskedat FBI-chefen av den man som sade att jag skulle avskeda FBI-chefen. Häxjakt".
Han syftade möjligen på den biträdande justitieministern Rod Rosenstein, eller på den särskilde åklagaren Robert Mueller som har i uppdrag att utreda Trumpadministrationens kontakter med Ryssland.
När Trump manade till enighet och lugn efter skottdramat på basebollplanen i onsdags introducerade han en ny samtalston från Vita Huset. Men det tog inte många timmar innan han var tillbaka i sin gamla vanliga stil igen med en storm av tweets.
Han använde sin kampanjretorik och kallade Hilllary Clinton för skurkaktiga H och hävdade att familjen Clinton och demokraterna skonats av utredningar medan han själv utsätts för en häxjakt utan anledning.

Trump uppmanas att sluta Twittra

Trump hävdade också att Hillary Clinton slagit sönder mobiler med hammare och förstört e-post. Utan att nämna den specielle utredaren Robert Mueller vid namn kallade han utredarna för dåliga och konfliktorienterade. 
Trump uppmanas av republikanska kongressledamöter och senatorer att sluta twittra och även hans stab påstås ha föreslagit att presidenten upphör med sina ständiga kommentarer. Men hittills har det inte haft någon effekt.
Skillnaden mellan Trumps tidigare twittrande som privatperson och nu som president är att han kan anses försöka påverka rättvisan. Detta kan få allvarliga konsekvenser som i värsta fall kan finnas som en del i ett underlag för riksrätt.
För sin egen skull borde han därför hålla fingrarna från tangenterna. Men för Trump ingår twittrandet uppenbarligen i hans livsstil och han vägrar att ge upp vanan. Den senaste opinionsmätningen från Gallup visar att synen på Trumps USA störtdykt mellan maj och juni. Endast 41 procent av republikanerna anser att USA är på rätt väg mot 58 procent för en månad sedan.

Förstärker advokatstyrkan

Donald Trump har redan förstärkt sin advokatstyrka för att ta hand om de legala problemen. Vicepresident Mike Pence har också anställt advokater och planerar flera möten för att samla in pengar för att klara av juristräkningarna.
Trumps svärson och närmaste rådgivare Jared Kushner, som också finns med bland dem som utreds, har sedan en tid både egna jurister och familjens advokater till sitt förfogande. 
Det finns en gammal regel som går ut på att sluta gräva om man redan står i en grop. Men Trump har alltid ansett att han är sin egen bästa rådgivare när det gäller att hantera medierna, politiska motståndare och konkurrenter i affärsvärlden.

LÄS MER: Expert: Trumps halvmesyr gynnar Kubas regim

Det kaotiska sättet att kommunicera gör det svårt för administrationen att föra ut sin politik. Upphävandet av Obamacare befinner sig nära ett avgörande, men det är bara en handfull republikaner i kongressen som formulerar texten som skall röstas igenom. Trumps eget förslag gick inte igenom. 
Avsikten med att endast få är inblandade innebär att det blir kort tid för debatt och genomlysning av detaljerna.
Donald Trump senaste drag är att upphäva lagar som var tänkta som början på en öppning mot Kuba. När Barack Obama lanserade den nya politiken mottogs den väl av majoriteten av demokraterna och republikanerna.

Företag står på kö till Kuba

Men Trump lovade vid valmöten inför exilkubaner i Florida att strama åt igen om han valdes till president. Det är detta som han nu gör. Det betyder att det återigen blir svårare för amerikaner att resa till Kuba och Trump motiverar sitt beslut med att Kubas regering inte demokratiserats på det sätt som var avsett när öppningen mellan Kuba och USA genomfördes för två år sedan.
Barack Obama besökte Kuba och drog upp riktlinjerna för att det amerikanska embargot skulle hävas. Kubas ledare Raul Castro kommer att stiga åt sidan i februari nästa år. Han antas efterträdas av den nuvarande vicepresidenten.
Efter hårda påtryckningar från amerikanska affärsintressen låter Trump lättnaderna vara kvar på det ekonomiska området.  Företag står på kö för att komma in på den kubanska marknaden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.