Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Allians och fängslad kurdledare mot Erdogan

Det största turkiska oppositionspartiet CHP bildar en allians med tre andra partier inför det turkiska parlamentsvalet. Och det tredje största partiet, prokurdiska HDP, går till val med sin fängslade ex-ledare i fronten.

Den 24 juni håller Turkiet både parlaments- och presidentval. Detta sedan president Recep Tayyip Erdogan flyttat valet närmare i tiden.

Landets största oppositionsparti, republikanska och sekulära CHP, går ihop med tre mindre partier mot Erdogan. Enligt partiets talesperson kommer den nya oppositionsalliansen att formellt presenteras på en presskonferens på torsdagen.

Demirtas-kampanj startar

Det prokurdiska partiet HDP, som är det tredje största i parlamentet, lanserar sin fängslade ex-ledare Selahattin Demirtas som presidentkandidat. Han har suttit fängslad sedan november 2016, anklagad för brott som HDP bestrider som politiskt motiverade.

Efter den misslyckades statskuppen i Turkiet 2016 och uppblossade strider mellan regeringen och kurdiska gerillagrupper har HDP stått under hård press från myndigheterna. En stor andel av deras parlamentsledamöter har blivit anklagade för brott, framför allt för kopplingar till den förbjudna gerillagruppen PKK, och därigenom tvingats lämna sina politiska uppdrag.

Valkampanjen med Selahattin Demirtas i fokus kommer att ta avsprång i demonstrationer i Istanbul och kurdiska Diyarbakir på fredag.

"Tvångsäktenskap"

Den CHP-ledda fyrpartikoalitionens förhoppning är att fler av partierna ska nå över parlamentets tioprocentsspärr.

President Erdogans regering avfärdar de fyra partiernas plan som ett jippo. Vice premiärminister Bekir Bozdag beskriver det som ett "tvångsäktenskap".

Erdogans parti AKP har i sin tur ingått i en allians med nationalistpartiet MHP. Presidenten har dominerat turkisk politik sedan AKP tog makten 2002. Han fick i april förra året via en folkomröstning igenom en grundlagsändring som kraftigt ökar presidentens makt.

Efter valet den 24 juni kommer dessa ändringar att träda i kraft.