Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla sluter upp bakom Clinton

Analys: Nu sluter gamla fiender upp kring Clinton.

Alla är med. Demokraterna sluter upp kring Hillary Clinton. Och Hillary själv försäkrar att ensam inte är stark. Utmaningar skall lösas gemensamt. Kontrasten görs tydlig mot Donald Trump.
Demokraternas konvent är över och aldrig tidigare har så så mycket konfetti och stora ballonger i rött, vitt och blått regnat ned från arenataket över jublande, gråtande, skrikande och hyllande konventdeltagare.
Det är gemenskap och kärlek som präglat konventet. Inkluderande har gått som en röd tråd. Här har funnits talare från alla håll och den mest rörande var mannen med muslimsk tro som berättade om sin son i den amerikanska armén som stupat i strid. Fadern tog fram en liten tummad skrift ur innerfickan och erbjöd den till Donald Trump. Det var den amerikanska konstitutionen med alla amerikaners lika rättigheter.
Men kärnan i Hillary Clintons fortsatta kampanj är de täta vänskapsbanden som nu knutits ännu fastare. 2008 var det uppenbart att det var långt ifrån vänskap – än mindre kärlek – mellan Hillary Clinton och Barack Obama.
Det spillde över på närheten som tidigare funnits mellan Clintons och Obamas vicepresident Joe Biden. Obamas FN-ambassadör Samantha Power gick längst när hon demonstrerade animositeten mot Hillary Clinton genom att säga:
– Hon är ett monster.
Men med sina två presidentperioder nästan helt bakom sig – och med Hillarys uppställning under presidentvalskampanjerna och som utrikesminister – är det gamla glömt. Barack Obama ser henne inte längre som en rival utan som en presidentkandidat som kan föra hans arv vidare.
Och sedan en längre tid finns också Joe Biden med. Han hade egna presidentambitioner men skrinlade dem när han förstod att han aldrig skulle kunna vinna. Mellan Bidens och Clintons finns gamla vänskapsband och Clintons deltog också i begravningen av Joe Bidens son för ett år sedan.
Bernie Sanders finns även med i värmen sedan han helhjärtat ställt upp för Clinton under konventet. En del av hans väljare stöttar men en del står fortfarande utanför. Många Bernieväljare kan karaktäriseras som oberoende som plötsligt såg en chans att rösta på en outsider som kallar sig oberoende socialist i demokraternas primärval.
Men den demokratiska tongivande familjekretsen når utanför presidenten, första damen, vicepresidenten, senatorer och guvernörer som Clintons känt länge och som blir viktiga vallokomotiv. Här finns dessutom familjen Bush som oväntat närmat sig Clintons sedan Jeb förlorade de republikanska primärvalen och Donald Trump valts som partiets presidentkandidat.
Tidigare presidenter har i många fall fått nära band till varandra över partilinjen efter ämbetsperiodernas slut. Så också med Bush och Clinton. Först var det bitterhet som präglade relationen. Bill Clinton besegrade George Bush som sökte återval 1992. Men när George W Bush besegrade Clintons vicepresident Al Gore 2000 släppte spänningen och Clintons och Bush har en vänlig bekantskap.
Ingen i familjen Bush kom till republikanernas konvent i år vilket är en kraftfull markering och familjemedlemmarna kan komma att låta bli att rösta . Icke lagda röster från familjen Bush blir i praktiken röster på Hillary. Samma inställning finns bland andra tongivande republikaner men också bland traditionella republikanska väljare.
Donald Trump har blivit sitt eget parti medan republikanerna ledarlöst och utan en samlande kraft seglar omkring utan färdriktning.
Och det är här som Hillary Clinton och demokraterna får vind i seglen. Uppslutning, enighet, öppenhet och inkluderande är ledorden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.