Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla skolor i Japan uppmanas att stänga

Japans premiärminister Shinzo Abe uppmanar alla skolor i landet att hålla stängt från och med 2 mars och en månad framåt.

Premiärministern talade på ett möte om myndigheternas arbete för att stoppa spridningen av coronaviruset. Han uppmanade då alla skolor att hålla stängt från och med 2 mars till skolornas lov som vanligtvis startar i slutet av månaden.

Enligt Johns Hopkins universitet har cirka 900 fall av coronaviruset hittills konstaterats i Japan.

I Yokohama i Japan har 704 passagerare på kryssningsfartyget Diamond Princess bekräftats vara smittade. Fartyget sattes i karantän 3 februari, men passagerare har nu börjat lämna fartyget.

LÄS MER: Symfonikerna ställer in Japan-turné efter coronaviruset

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.