Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joe Frye kommer från Pennsylvanias landsbygd utanför Harrisburg. Han bor i Göteborg och har röstat i det amerikanska valet brevledes. Bild: Amanda Mustard
Joe Frye kommer från Pennsylvanias landsbygd utanför Harrisburg. Han bor i Göteborg och har röstat i det amerikanska valet brevledes. Bild: Amanda Mustard

Alla blickar riktas mot Pennsylvania

Hos Cumberlands valmyndigheter i Pennsylvania ligger Joe Fryes röstsedel, postad från Göteborg. Joe Frye är en av tusentals väljare vars rösträtt nu har ifrågasatts av presidenten Donald Trump.
– Det här är röster från amerikanska medborgare som han vill övertala landet att inte räkna, säger han.

Pennsylvania är ett rött hav av republikanska valdistrikt med öar av blått runt delstatens större städer. Donald Trump leder när runt 80 procent av rösterna är räknade. Men hundratusentals av delstatens röster återstår, röster som lär ha en kraftig demokratisk slagsida. Kan Biden återbygga den ”blå muren” kommer den kunna leda honom hela vägen till Vita huset.

Demonstranter samlas i Pittsburgh med budskapet att alla röster ska räknas. Bild: Gene J. Puskar
Demonstranter samlas i Pittsburgh med budskapet att alla röster ska räknas. Bild: Gene J. Puskar

Biden knaprar in

Det amerikanska valet blev som många politiska experter och tyckare förutspådde; delstaten Pennsylvania står i fokus och rösträkningen drar ut på tiden. Ju fler röster som räknas, desto mer har Joe Biden knaprat in på Donald Trumps försprång.

I valet 2016 var Pennsylvania en av de delstater som bytte fot och stöttade republikanerna. Att vinna tillbaka den delstaten och omkringliggande delstater har varit ett måste för Joe Biden. Om Pennsylvania återerövras av det demokratiska lägret är valet avgjort och Joe Biden blir president.

Joe Frye röstade brevledes i god tid före valet. För fyra år sedan, strax innan valet 2016 flyttade han till Göteborg. Då hade han sparat i flera år för att göra flytten möjlig. Joe Frye är uppvuxen på landsbygden utanför delstatshuvudstaden Harrisburg.

– Jag har fascinerats av Sverige sedan tonåren och drömt om att få komma hit och bygga en bättre tillvaro och framtid för mig, säger han.

LÄS MER: Trump kan ha underskattats i mätningarna – igen

Skillnader mellan stad och land

Pennsylvania är en delstat präglad av motsättningar mellan stad och land. De stora valdistrikten runt delstäderna är tydligt demokratiska. Landsbygden är republikansk. Ett tydligt exempel på det är Allegheny County med storstaden Pittsburgh. Där röstar 59 procent på Joe Biden. Bredvid ligger Armstrong County. Där röstar 17 procent på den demokratiska kandidaten och 82 procent på Donald Trump. Procentsatserna kan dock förändras eftersom rösträkningen pågår men trenden går inte att ta miste på. Joe Frye tror att budskapet om att få tillbaka jobben till delstaten varit viktigt för att ge Donald Trump det stora övertaget på landsbygden.

LÄS MER: Skillnaden mellan Joe Biden och Hillary Clinton – här kan Biden lyckas

– Det har varit lätt för Donald Trump att få folk att tro att han är den som kan få jobben att återvända. Framförallt jobben inom kolindustrin, som försvunnit från många av dem som lever på landsbygden. Det är inte särskilt troligt att de jobben kommer tillbaka. Men Trump får många att komma ihåg en svunnen tid när det fanns fler möjligheter för många av de familjer som lever där, säger han.

Rösträkningen av brevröster i Chester County, Pennsylvania. Bild: Matt Slocum
Rösträkningen av brevröster i Chester County, Pennsylvania. Bild: Matt Slocum

Valdistriktet Cumberland, som Joe Frye kommer från, röstar republikanskt.

– Jag är förvånad över hur Trump kunnat knyta an till så många, även folk i min familj. Han har inte gjort det genom att inspirera folk utan genom att skrämmas. Det är en besvikelse att tänka på hur folk har offrat sin moral för att kunna följa honom. Jag tror inte de som stöttar Trump idag någonsin kommer kunna tänka om.

Rösträkningen drar ut på tiden

Joe Fryes egen röstsedel ligger antagligen just nu i högen med oräknade röstsedlar i Cumberland County. Myndigheterna där har tidigare gått ut och sagt att resultatet från brevröster kan dröja på grund av det faktum att röster inte får räknas innan valdagen. Dessutom är resurserna för små för att kunna hantera röstandet på valdagen och samtidigt börja räkna röster. Först på onsdagsmorgonen, lokal tid, började Cumberland räkna brevröster.

President Donald Trump talar i Vita huset tidigt under onsdagsmorgonen, lokal tid. Bild: Evan Vucci
President Donald Trump talar i Vita huset tidigt under onsdagsmorgonen, lokal tid. Bild: Evan Vucci

Donald Trump sa under valnatten att han vill att ”röstandet” ska sluta. Det har många tolkat som att han menar rösträkningen eftersom vallokalerna hade stängt flera timmar innan uttalandet.

– Jag är mycket besviken på hur Donald Trump missleder om röstprocessen. Han beter sig som om att vi röstar under längre tid än andra. Men det handlar om röster som inte fick räknas på förhand.

LÄS MER: Trump stämmer flera delstater efter sina fuskanklagelser

Donald Trump har också sagt att Demokraterna vill beröva det amerikanska folket rätten att rösta och få sin vilja hörd. Men enligt Joe Frye är det precis det som presidenten försöker göra när det gäller Joe Fryes och många andras röster, som fortfarande inte räknats.

– Han pekar ut ett problem som någon annan påstås orsaka. Men i själva verket är det han som ligger bakom problemet. Ändå lyckas han gå fri från skuld, säger Joe Frye.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.