Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ahmed Gaid Salah tycks ha tappat tålamodet med proteströrelsen i Algeriet. Arkivbild.

Algeriska demonstranter varnas av arméchefen

En inbjudan till politiska samtal nonchalerades. Tusentals studenter protesterade på nytt i Alger. Tålamodet tycks nu tryta för Algeriets arméchef Ahmad Gaïd Salah, som ryter ifrån mot uppståndelsen.

I ett uttalande på tisdagen antog Salah en hårdare ton mot de demonstranter som fortfarande tar till gatan i Algeriet för att kräva ett omfattande maktskifte.

- Det finns de som vill splittra Algeriet och föra det mot ett laglöst tomrum, nedför en spiral av våld och anarki. De som kategoriskt vägrar inse alla framsteg som görs, sade han enligt algeriska El Watan.

Orden tolkas av flera som ett tonskifte hos den 79-årige arméchefen, som valde att ställa sig på demonstranternas sida när han i början av april uppmanade landets ex-president Abdelaziz Bouteflika att avgå.

"Kan inte tolereras"

Kanske kan det bristande tålamodet härröras till den nationella konferens som hölls under måndagen, utlyst av landets kritiserade interimspresident Abdelkader Bensalah. Tanken var att hitta en gemensam strategi för presidentvalet den 4 juli. Men bara en handfull politiker dök upp, och konferensen blev ett pinsamt fiasko.

I sitt uttalande skärpte Ahmad Gaïd Salah tonen mot de som uppmuntrat till bojkotten, som enligt honom "avfärdar alla initiativ och försök till dialog". Försök att hindra statliga institutioner från att utföra sitt jobb, sade Salah, kan "inte tolereras" av armén.

Hans ord tycktes dock falla för döva öron – under tisdagen marscherade studenter i tusental genom huvudstaden Algers gator för att återigen kräva hela den algeriska maktelitens avgång.

Flera gripna

Under måndagen rapporterade den statliga tv-kanalen att flera inflytelserika affärsmän tillhörande Abdelaziz Bouteflikas inre cirkel gripits av polis, anklagade för bland annat korruption.

Gripandena välkomnades av Gaïd Salah, som tidigare har uppmanat rättsväsendet att "öka takten" i kampen mot korruptionen.

- Detta innebär att folkets plundrade pengar kommer att tas åter, sade han.

Störst uppmärksamhet rönte gripandet av miljardären Issad Rebrab, av Forbes rankad som Algeriets rikaste och Afrikas sjätte rikaste man. Rebrab misstänks bland annat för att ha gett falska uppgifter angående olika transaktioner till och från utlandet, uppger nyhetsbyrån APS. Han har nu placerats i husarrest.

Även landets tidigare premiärminister Ahmed Ouyahia och nuvarande finansminister Mohamed Loukal ombetts infinna sig i en domstol.