Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En strejkande lärare håller fram en skylt i Alger på torsdagen. Tidigare skyltar med en överstruken femma (som i en femte mandatperiod) har ersatts av "4,5" (en förlängd fjärde mandatperiod).

Algeriets styre vill prata om "folkets vilja"

Den algeriska regeringen säger sig vilja diskutera ett nytt politiskt system som bygger på "folkets vilja". Protesterna fortsätter efter att president Bouteflika lagt ned sin kandidatur i valet – nu av oro för att han förlänger innevarande mandatperiod.

Under flera veckors tid har det demonstrerats på orter över hela Algeriet mot att president Abdelaziz Bouteflika ställt upp i presidentvalet, för en femte mandatperiod.

På tisdagen meddelade den 82-årige presidenten att han drar tillbaka sin kandidatur – men också att valet skjuts upp på obestämd tid.

Beskedet lugnade inte demonstranterna, snarare tvärtom. Missnöjesyttringarna fortsatte på onsdagen, bland annat i form av en lärarstrejk med hundratals deltagare i huvudstaden Alger. I stället för att protestera mot att den 82-årige presidenten söker en femte mandatperiod protesteras det nu mot vad man ser som ett försök av Bouteflika att förlänga sin fjärde.

"Dialog vår plikt"

Bouteflika meddelade att det i stället för val kommer att skapas tillfälle för samtal och överläggningar, med målet att reformera den algeriska grundlagen. Regeringen säger sig sträcka ut en hand till demonstranterna.

- Dialog är vår plikt. Vår högsta prioritet är att samla alla algerier, säger vice premiärminister Ramtane Lamamra till den statliga radion.

- Det nya systemet kommer att baseras på folkets vilja.

Den mäktiga militärmakten markerar samtidigt mot alla eventuella oroligheter som kan uppstå vid protesterna. Den kommer att säkerställa landets säkerhet "under alla omständigheter och villkor", säger landets vice försvarsminister Ahmed Gaed Salah till tv-kanalen Ennahar.

Protester på fredag

Nya demonstrationer planeras likväl till fredagen. En framträdande person som leder protesterna, professorn Fodil Boumala, säger att det inte är aktuellt med någon dialog:

- Vi vägrar förhandla om en maktövergång med regimen. Inga förhandlingar. Maktbalansen är på vår sida, låt oss stärka vår rörelse. Vi behöver behålla trycket i upp till tre veckors tid.

82-årige Abdelaziz Bouteflika tog makten med militärens stöd år 1999. Han har dock knappt synts till i det offentliga sedan han drabbades av ett slaganfall 2013 och har nyligen vårdats i Schweiz.