Sedan förra månaden har omfattande protester mot Algeriets president Abdelaziz Bouteflika och hans regim pågått i Algeriet. Arkivbild.
Sedan förra månaden har omfattande protester mot Algeriets president Abdelaziz Bouteflika och hans regim pågått i Algeriet. Arkivbild.

Algeriets regim utlovar politiska reformer

Abdelaziz Bouteflika drar sig ur det algeriska valet, uppger presidentens stab. En ommöblering av regeringen ska också ske inom kort. Enligt regimen planeras förändringar i författningen och politiska reformer.

ANNONS
|

Beskeden, som bland annat meddelades via den statliga nyhetsbyrån APS, fick medborgarna att åter ge sig ut på gatorna på måndagskvällen. Denna gång för att fira. Bilförare markerade nyheten med att tuta när de körde i ett slags segertåg genom huvudstaden Alger.

"Vi har störtat marionetten med fredliga medel", skanderade demonstranter.

Landsomfattande protest

Algeriet har skakats av landsomfattande protester en längre tid. Den hårt kritiserade Bouteflika återvände till Algeriet i söndags efter att ha vårdats i Schweiz sedan februari.

Tiotusentals människor över hela Algeriet har demonstrerat för att visa sitt missnöje mot Bouteflika och hans regim. Protesterna har pågått sedan den sjuklige 82-årige presidenten förra månaden aviserade att han – i strid mot författningen – kandiderar för en ny mandatperiod i valet som skulle ha hållits den 18 april.

ANNONS

Skjuts upp

Men nu meddelar presidentens stab alltså att Bouteflika drar tillbaka kandidaturen och att valet skjuts på framtiden. Ommöbleringen av regeringen kommer ske inom kort, enligt presidentens stab. Det framflyttade presidentvalet ska föregås av en konferens som syftar till att få igenom politiska reformer och författningsförändringar.

Premiärministern Ahamad Ouyahia har även avgått och ersatts med före detta inrikesministern Noureddine Bedoui, rapporterar Ennhar TV.

Flera av landets advokater har anslut sig till protesterna, som delvis drivits av studenter. På måndagen påbörjade advokater en 48-timmarsstrejk för att förhindra Bouteflikas kandidatur. Fler än 1000 domare meddelade samma dag att de inte ställer upp för att övervaka valet om president Bouteflika, som styrt landet i 20 år, skulle hålla fast vid sin avsikt att ställa upp för omval.

"Nickedocka"

Även parlamentsledamöter från Bouteflikas eget parti har anslutit sig till protesterna, och från militärens håll har det kommit indikationer på att den inte avser att ingripa mot folkmassorna.

Oppositionen har hävdat att Bouteflika, som knappt har visat sig offentligt sedan han drabbades av en stroke 2013, inte har förmåga att styra landet, utan i stället har använts som nickedocka av makteliten som vill behålla sina positioner.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Algeriet

Algeriet har cirka 42 miljoner invånare och är Afrikas till ytan största land. Landets export av olja och gas står för 95 procent av exportintäkterna och för 60 procent av statsbudgeten.

Algeriet var en fransk koloni från 1830 och blev självständigt 1962 efter ett nästan åtta år långt och blodigt befrielsekrig.

Demonstrationer i oktober 1988 gjorde att myndigheterna utropade undantagstillstånd. Demokratiska reformer infördes, men när det islamistiska partiet FIS vann valet 1991 klev militären in, vilket utlöste ett inbördeskrig som krävde runt 200000 människors liv mellan 1992 och 2002. Den väpnade islamistiska gruppen GIA anklagades för mycket av våldet.

Under inbördeskriget vann Abdelaziz Bouteflika presidentvalet 1999 med militärens stöd. Han sjösatte ett försoningsprogram som fick tusentals islamister att lägga ner vapnen.

I presidentvalet i april 2014 vann Bouteflika för fjärde gången. Enligt de officiella siffrorna fick han 81 procent av rösterna.

Parlamentsvalet 2017 gav Bouteflikas parti FLN och samarbetspartiet RND absolut majoritet i parlamentet.

Efter omfattande protester i början av 2019 aviserade den sjuklige Bouteflika att han inte ställer upp för en femte mandatperiod.

Källa: AFP

ANNONS